Wat doet de VWS?
Redactie Onze Taal
De Vereniging voor Wetenschappelijke Spelling hield op zaterdag 2 november in de Jaarbeurs te Utrecht haar ‘ledevergadering’ die moest beslissen over het voortbestaan van de vereniging. Besloten werd de VWS op 3 januari 1992 niet op te heffen - zoals volgens de statuten was bepaald - maar door te gaan voor onbepaalde tijd. Ondanks 25 jaar ijver is het niet gelukt ‘Spelling-85’ ingevoerd te krijgen. Het ledenaantal is teruggelopen tot 150, na een bloeiperiode met meer dan duizend leden in de jaren zeventig.
In het afgelopen jaar is er binnen de vereniging veel onzekerheid geweest; de vraag over het al dan niet voortbestaan, een nieuwe redactie en een vacante voorzittersfunctie hielden de gemoederen bezig. Daar kwam in mei van dit jaar het overlijden van secretaris Petro Bierman bij; hij was jarenlang contactpersoon en spreekbuis van de VWS, onder andere in Onze Taal.
Voor informatie over vereniging of ‘VWS-NIEWS’ kan men zich voortaan wenden tot de penningmeester, ir. Jan ten Berge, Oranjelaan 14, 3201 CN Spijkenisse. Telefoon: 01880-17691.
Uit het colofon van ‘VWS-NIEWS’ citeren wij de doelstelling van de vereniging:
De VERENIGING VOOR WETENSCHAPPELIJKE SPELLING streeft naar 'n fundamentele verbetering van de spelling van 't Algemeen Nederlants.
Daarbij streeft ze meer toleransie en vrijheit op spellinggebiet na en verzet ze zich tegen overwaardering van de spelling (de spelling is niet de taal!).
Uitgaande van 't gegeven dat de huidige spelling onnodig moeilijk is, wil de VWS - met respekt voor ewenoude spellingtradisies - de belangrijkste inkonsekwensies en struikelblokken uit de weg ruimen, vooral bij de werkwoortsvormen.
Zo zal 'n spelling ontstaan die, zonder de bekende en gewende woortbeelden onaanvaartbaar te veranderen, 'n maksimum aan nuttig effekt oplevert voor kinderen bij 't (leren) lezen en schrijven.
Bovendien zal ze 'n uitkomst zijn voor de vele volwassenen die tans behept zijn met schrijfangst.
Ook de zgn. ‘woortblinden’ (voor wie de spelling van nu 'n ware kwelling is) zullen er baat bij hebben.
De voorgestelde verbeteringen blijven binnen de geldende spellingtradisies, zodat ze geen breuk met 't huidige sisteem betekenen; wel echter 'n wezenlijke verbetering ervan.