● Rassewaan in Wassenaar
Zo zijn er door onderzoekers van onze afdeling nog veel andere verhalen boven water gehaald. Zo bleek onder meer dat de naam Les Abattis aan dit dorp werd gegeven door ketters en duivelsaanbidders die er bijeenkomsten hielden die het bestiaalst waren. De naam Noordgeest is aan dat dorp gegeven door bewoners van de nabijgelegen stad Bergen op Zoom, omdat ze vonden dat het werd bewoond door gestoorden. Hetzelfde geldt overigens voor Doornsteeg (bij Nijkerk). De namen Jagersveld (ofwel grasveldje), Bussering (ofwel gribussen) en Wassenaar (ofwel rassewaan) spreken nu voor zich. Als we dit weten, kunnen we ook achterhalen waar andere namen vandaan komen. In Est en Opijnen moet vroeger een klein pensionnetje hebben gestaan en in Noordbeemster moeten de opvallendste moederborsten zijn gesignaleerd. In Nistelrode was de soldeertin in de Middeleeuwen reeds bekend, net als in Le Moulin het linoleum, in Pietersrade de pied-a-terres, in Molenstede het ontleedmes en in Kraanmeer het rekenraam.
Magnetiseurs zijn de laatste tijd nogal in het nieuws, maar in het Friese dorp Rinsumageest moeten er ongetwijfeld al in de Middeleeuwen enkele hebben gewoond. Nu blijkt ook dat de bouw van het dorp Borsele werd gefinancierd met roebels en dat het dorp Borssele (met dubbele s) moest worden betaald door sloebers.
Hebt u altijd gedacht dat het Zuidhollandse plaatsje Monster (bij Hoek van Holland) zijn naam te danken had aan het ‘aanmonsteren’ van matrozen? Dat kunt u bij dezen dan vergeten. Wij hebben het ook nog niet helemaal kunnen achterhalen, maar het heeft te maken met enormst, mentors, monters, stromen, stormen en morsten.
Een volledige lijst van enkele duizenden informatieve plaatsnaam-anagrammen is bij de SOBVOB (Stichting voor Onderzoek naar Betekenissen Van Oude Berichten) te verkrijgen via opgave bij de redactie van Onze Taal.