Ander alternatief voor om
W. van Veen - lerares Engels, Rotterdam
In zijn inleiding op het artikel ‘Omkommer’ op blz. 96 schrijft professor Paardekooper ‘De meeste mensen zeggen Ik heb haar afgeraden om met zo iemand in zee te gaan; maar als ze gaan schrijven, aarzelen ze. Màg deze zin met het kleine woordje om, of is het netter om om weg te laten?’
Volgens mij is er geen aanwijsbare reden voor het gebruik van om in de boven aangehaalde zin - het is een nutteloos woord zonder enige functie.
De heer Paardekooper gaat in zijn inleiding verder met ‘Daarna ga ik in op om en het eventuele alternatief, de komma.’ Hiermee gaat hij voorbij aan het andere alternatief: het gebruik van het juiste voorzetsel.
Ik ben een van de ‘om-haters’; ik heb een hekel aan het gebruik ervan waar het geen enkele functie heeft, maar vooral waar het gemakshalve wordt gebruikt in plaats van het passende voorzetsel. Hiervan geef ik enkele voorbeelden die men hoort en leest, op de televisie, in kranten, boeken en bladen, waar verantwoord taalgebruik mag worden verwacht:
- De regering heeft besloten om maatregelen te treffen...
Hier kan om worden weggelaten;... besloten tot het treffen van maatregelen... is ook juist.
- Ons doel is om de stichting aan geld te helpen.
Het woordje ‘om’ is niet alleen overbodig - het is in feite een pleonasme.
- De huisvrouw was gewend om inkopen te doen...
Beter: was eraan gewend, inkopen te doen.
- Wij hadden zin om te wandelen.
Wij hadden zin in wandelen.
- Er is gelegenheid om uit te breiden...
Er is gelegenheid voor/tot uitbreiding.
- Als inbrekers moeite hebben om binnen te komen...
Als inbrekers moeite hebben met binnenkomen.
- Dan heb je kans om een goede baan te krijgen.
Dan heb je kans op een goede baan.
- Vrijwilligers hebben genoeg geld ingezameld om het kerkdak te kunnen vernieuwen.
Hier maakt om de zin er niet beter op. Deze zin is onlogisch en verwarrend. Wie kunnen het kerkdak vernieuwen? Niet de vrijwilligers, neem ik aan. Het staat er echter wèl. ‘Vrijwilligers hebben genoeg geld ingezameld voor de vernieuwing van het kerkdak’ is duidelijk: er wordt geen misbruik gemaakt van om en men weet genoeg.
De komma is dus niet het enige ‘eventuele’ alternatief. Een juiste zinsconstructie is er óók een.
Wat ‘Charivarius en andere leken’ hebben gedaan, is heus zo simpel niet. Zij hebben taalliefhebbers aan het denken gezet. Zij gingen verder dan het stellen van de regel: ‘Als om niks betekent, moet je het weglaten; betekent het doel dan mag je dat niet doen’; zij hebben ook op ander gebied geijverd voor een doordachter taalgebruik.