Zich zacht spiegelen
Mr. H.J. Kruyt - Zeist
Wat de zegswijze ‘wie zich aan een ander spiegelt, spiegelt zich zacht’ betekent, vinden we onder andere in - de dikke Van Dale: ‘het bespaart leed en schade als men uit de schade of het ongeluk van een ander lering trekt’;
- Koenen: ‘die lering trekt uit het ongeluk van een ander, wordt goedkoop wijs’;
- Ter Laan: ‘wie aan het ongeluk van iemand anders ziet hoe hij te handelen heeft, voorkomt schade zonder dat hem dat zelf wat kost’.
In deze verklaringen wordt degene die zich zo spiegelt, geprezen. Ook vele andere naslagwerken die ik raadpleegde, geven deze interpretatie.
Mijns inziens heeft deze zegswijze een andere betekenis. Ik meen dat ze van toepassing is op iemand die zijn of haar wangedrag tracht goed te praten door te wijzen op het feit dat een ander of anderen toch evenzo handelde(n). In deze gedachtengang betekent het ‘zich zacht spiegelen’ hetzelfde als ‘het zich al te gemakkelijk maken’. Denk bijvoorbeeld aan de man die ‘onder invloed’ achter het stuur van z'n auto gaat zitten, daardoor een ongeval veroorzaakt, en als hem verweten wordt dat hij te veel op heeft, zich verdedigt met te zeggen dat zo'n oorzaak en zo'n gevolg zich toch vrijwel dagelijks voordoen.
Zijn er lezers die deze zienswijze delen?