Onderwijs
Uit het bovenstaande zal duidelijk worden welke initiatieven de Nederlandse Taalunie denkt te gaan ontwikkelen. Naast de bovengenoemde onderwerpen moet nog worden gedacht aan het onderwijs van het Nederlands als tweede taal, waarover de hier niet besproken Voorzetten gaan. Deze Voorzetten 5, 7 en 9 zullen in een afzonderlijke bespreking aan bod komen. Ook het onderwijs in het Nederlands als moedertaal heeft de aandacht van de Taalunie. Dit bleek in november 1986, toen de Taalunie een conferentie wijdde aan dit onderwerp. Het daar getekende, niet rooskleurige beeld van de stand van zaken in het moedertaalonderwijs ondersteunde de aanbeveling een permanente toezichts-commissie in te stellen. (Zie ook het hoofdartikel in dit nummer van Onze Taal.)
Hiermee wordt de niet voldoende realistische visie der ANS-redacteuren in de Voorzetten gecompenseerd. Deze gaan namelijk, als zij spreken over het belang van de ANS voor het onderwijs, voorbij aan het feit dat de taalkunde op Nederlandse lerarenopleidingen (zowel zogenaamde Nieuwe als Universitaire) door uiteenlopende oorzaken sterk verschrompelt: er werken haast geen taalkundigen meer aan die instellingen. Het is te hopen dat de in te stellen commissie daar meer oog voor heeft.
Tot slot moet nog worden opgemerkt dat de Voorzetten door hun wijze van uitgeven - het zijn dunne boekjes - een zeer hoge prijs per bladzijde hebben. De deeltjes kosten f 15,- per stuk, behalve Voorzetten 4 en 9, die f 19,50 per stuk kosten. De serie is uitgegeven bij Wolters-Noordhoff Groningen / Wolters Leuven.