McKinsey en de Nederlandse taal
J.J. van Raalte - journalist, Rotterdam
‘De potentiële intensiteit in 1985 wordt geprojecteerd naar het jaar 2000 met behulp van mobiliteitsverwachtingen die zijn gebaseerd op economische groei en de voornaamste huidige variabelen.’ ‘De concentratievariant heeft - ook in vergelijking met ongewijzigd beleid - de kortste wachttijden tot gevolg, terwijl - zoals is te verwachten - de uitstralingsvariant de problematiek het meest verergert.’ ‘In het te ontwikkelen beleid zal rekening moeten worden gehouden met bestaande onzekerheden, vigerende risico's, financiële implicaties, en het feit dat bij goedkeuring en doorvoering van een beleidsrichting een groot aantal partijen betrokken is.’
Dit zijn drie zinnen uit een kort geleden uitgebracht rapport ‘Afrekenen met Files’ van het bureau McKinsey & Company. Het kost niet de minste moeite nog enkele tientallen van dit soort zinnen uit dat rapport te lichten.
McKinsey is een vermaard adviesbureau op het gebied van organisatie van ondernemingen, instanties en instellingen. Ook een beetje een berucht en gevreesd bureau: met de kreet ‘McKinsey was here’ wordt aangegeven dat McKinsey ook de reputatie heeft soms een spoor van ellende achter te laten.
De inhoud van dat rapport ‘Afrekenen met Files’ laat ik buiten beschouwing. Ik moet vaststellen dat het taalgebruik in dit rapport werkelijk erbarmelijk is. Veel te lange zinnen, waarvan de leesbaarheid extra wordt bemoeilijkt door een slechte interpunctie, en een woordgebruik met veel dwaze dikdoenerij.
Twee adviezen aan het bureau McKinsey: stel voor uw deskundige adviesmedewerkers de verplichting in, zich te bekwamen in het gebruik van eenvoudig, algemeen begrijpelijk Nederlands. En stel specialisten aan die ervoor moeten zorgen, dat alleen in goed en gaaf Nederlands geschreven rapporten bij u de deur uit gaan. Dat is stellig een verantwoorde investering, want voor uw klanten zijn de ‘financiële implicaties’ van het gebruik maken van uw diensten niet gering. En bij een taalgebruik als dat in het rapport ‘Afrekenen met Files’ behoort het niet begrepen worden tot de ‘vigerende risico's’.