PR en het eigen gezicht
Professor Van der Meijden (Utrecht, massacommunicatie) opende het symposium. Zijn specialisme is voorlichting en public relations (PR), en dat sluit mooi aan bij het bedrijfsleven. Hij vermocht zijn publiek te boeien met een reeks grepen uit zijn rijke adviseurspraktijk. Twee onderwerpen kwamen vooral uit zijn lezing naar voren: het belang van ‘corporate culture’ (het beeld dat het publiek van een bedrijf of organisatie heeft) en de relatie tussen PR en bedrijfsleiding, waarbij Van der Meijden de PR-man of -vrouw een adviserende functie ten dienste van de top toedacht.
Beide elementen kwamen terug in de praktijklezingen. De ‘corporate culture’ van IBM en de manier waarop deze naar binnen wordt versterkt, werden getoond door de heer Wilshaus, uit wiens lezing verder duidelijk werd dat audiovisuele communicatie (AV voor ingewijden) de toekomst heeft. Zo zagen we een film waarin Rob van Houten als een soort vrolijke robot een nieuw systeem van functiewaardering uitlegt, en een ‘IBM-journaal’ waarin nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf afgewisseld werden met zaken als ‘corporate social responsibility’ (in dit geval een toepassing van IBM-apparatuur bij het leren spreken aan dove kinderen).
Opvallend bij deze lezing (en bij de andere praktijklezingen) was het gebrek aan analyse, aan theorievorming. Wilshaus stelde bijvoorbeeld dat de produktie met Van Houten aangeslagen was dankzij ‘een vervelend stemmetje dat eronder gemonteerd was’, maar vermeldde niet op grond waarvan een en ander had plaatsgevonden.