Een volkse vocabulaire
Men kan zich natuurlijk de vraag stellen of er wel een volkstaal bestaat om te praten over lichamelijke ervaringen en de behandeling van lichamelijke klachten, en of die vroeger bestaan heeft. Het lijkt eigenlijk vragen naar de bekende weg, omdat juist de concrete ervaringen van mensen het eerst benoemd worden. In elke cultuur vinden we dan ook een uitgebreid vocabulaire waar het biologische en medische fenomenen betreft. In Nederland en Vlaanderen heeft die volkstaal zeker ook bestaan. Zo werkte Bauens aan een woordenboek met alleen maar Nederlandse medische termen. Hij overleed voor hij zijn werk kon afmaken, maar kwam toch tot de C en had daar 672 pagina's voor nodig.
Vele woorden zouden we nog herkennen, maar weten we nog wat men verstond onder koud- en wildvuur, de bloem op de ogen, kwalsteringen, de roos, de spenen, de kerstmert, de krampen, het lendenwee, den ouden man, mierengekrieuwel of mierenkwaal, nagelkoppen, de moderkwaal, de draaiingen in het hoofd, haarworm, bloedpissen, afgerekte tepels, rassige lippen, melkkorst of erf, mondzwam of de klem of evermond of het wit, geraaktheid of popelsije, seskes, kwade ogen of liepogen, sinckinghen, de perel, de grauwe, de witte en de langwerpige bloem, de valling, de muilplaag, de zode, watergal, geeuwhonger, kwade afgang, roodeloop, het water in den kop, waterzucht, pisopstopping, venusziekte, bleekzucht of vrijsterziekte, krauwage of krets, rappen, zilt, kool, nagelzwering, bloemvijt, stijg, koperzuur, brand om het gatje, klierziekte, zeeuwsche koortsen? Deze opsomming berust op een door mij gemaakte selectie van termen die ik vond in de boeken van Andel en De Cock over volksgeneeskunde. In de vorige eeuw vonden we ook nog menig volksrijmpje waarin een ziekte wordt beschreven en de remedie aangegeven. Via rijmpjes kon men kennis nu eenmaal vrij gemakkelijk vasthouden.
Duidelijk is dat er een uitgebreide en levendige medische volkstaal in Nederland bestond zoals we die nu nog tegenkomen in ontwikkelingslanden. We mogen gerust stellen dat die voor een groot deel verdwenen is.