Cursus boeiend schrijven
Behalve schrijftalent is ook het toepassen van schrijftechniek in reclameteksten uiterst praktisch aan de orde. Ik denk dat de techniek van leesbaar schrijven, zoals Rudolf Flesch die heeft ontwikkeld, nergens zo ter harte wordt genomen als in het reclamevak. Werd die maar meer onderwezen! Leesbaar schrijven voor goede informatie-overdracht, zie ik niet in de leerstof opgenomen. Soms heb ik zelfs de indruk dat Nederlands een keuzevak is geworden...
Schrijven is een vak zoals broodbakken en metselen. Naast schrijfkunst is er schrijfkunde. En daaruit vloeien een flink aantal regeltjes voort. Omdat zelfs op een taalcongres elk beroep een samenzwering tegen leken blijft, onthul ik niet meer dan tien van mijn dertig schrijfprincipes.
Uitgangspunt daarbij is dat teksten in de reclame zo interessant mogelijk en onvoorwaardelijk begrijpelijk moeten zijn.
Interessant schrijven bereik je met de volgende principes.
1. Originele zeggingskracht. Dat betekent het vermijden van overduidelijke beweringen. Zeg het anders, nieuw, verrassend. Maar zonder raadsels op te geven en zonder misverstanden op te roepen.
2. Schrijf specifiek. Waarom auto schrijven als het gaat om een personenauto, een vrachtauto of een sportauto. Laat het woord maar als een huidje passen om het ding waarvoor het staat. Zeg geen vogel, maar merel. Geen huis, maar boerderij. Geen maaltijd als het om het ontbijt gaat.
3. Gebruik persoonlijke woorden. De persoonlijke benadering is een standaardmethode in de reclame. Breng U in de tekst. Formuleer met de lezer in gedachte. Zeg niet: ‘Wij hebben in de fabriek onze rookworst verbeterd’ maar ‘U krijgt voortaan lekkerder rookworst op tafel’. U leest veel persoonlijke woorden in reclameteksten: ik, u, mij, hun, jullie, zij. Het verhoogt de interessefactor.
4. Kies actieve werkwoorden. De juiste werkwoorden brengen dynamiek in de tekst. De auto viel in het ravijn geeft minder fatale actie dan ‘de auto stortte in het ravijn’. De kachel snorde klinkt anders dan de kachel brandde.
5. Vermijd de lijdende vorm. Waarom lijden we in Nederland zo aan de lijdende vorm? Gebruiken we die niet ziekelijk veel? Onze prijzen zullen morgen worden verlaagd is een zin uit de handelscorrespondentie. U betaalt lagere prijzen is reclametaal. De lijdende vorm vertraagt de handeling. De bedrijvende vorm is doeltreffender.