Wie heet...?
Drent in Drente
Riemer Reinsma
Aan sommige familienamen kun je meteen zien waar dat geslacht oorspronkelijk vandaan kwam. Wie Van Aken heet, heeft een voorouder die lang geleden uit Aken is weggetrokken. Meestal zijn het namen met ‘van’, soms zonder ‘van’, soms komen ze allebei voor: Drent naast Van Drent.
Over het algemeen krijgt iemand zo'n herkomstnaam pas - of hij
neemt die aan - als hij buiten zijn eigen stad of streek is gaan wonen. Nu is het merkwaardige dat er soms in het gebied van herkomst óók mensen wonen die de naam van die streek dragen. Zo wonen er in Drente talrijke mensen met de familienaam Drent, Drenth, Van Drent of Van Drenth. Hoe kan dat? Waarschijnlijk is het zo gegaan: lang geleden emigreerden grote aantallen Drenten naar aangrenzende gewesten als Friesland en Groningen. Ze gingen daar Drent heten (al dan niet met een h erachter geschreven) en hun nageslacht ook. Na verloop van tijd kon het dan voorkomen dat een achterkleinzoon besloot om het toch maar weer eens te proberen in Drente. Hij verhuisde, maar behield dan toch zijn familienaam
Drent. Eens een Drent, altijd een Drent! Mensen die Drent heten en in Drente wonen, zijn dus nakomelingen van voormalige emigranten, een soort spijtoptanten. En dat is nog steeds te zien aan de dichtheid waarmee de achternaam Drent in bepaalde streken voorkomt. Het is bijvoorbeeld opvallend dat de naam Drent het meest voorkomt in de aangrenzende provincie Groningen: bijna een half procent van alle Groningers heet Drent, terwijl maar een kwart procent van alle Drenten Drent heet. Maar er is ook nog iets merkwaardigs aan de hand met al die families Drent die weer naar Drente zijn teruggekomen. Want díe Drentse gemeenten waar de naam Drent het meest voorkomt, grenzen allemaal uitgerekend aan de provincie Groningen. Koploper is de gemeente Gasselte, met 1%, maar ook Zuidlaren met zijn half procent mag er wezen: dezelfde dichtheid als de provincie Groningen. Al die grensgemeenten leveren het duidelijke bewijs dat deze Drenten met de naam Drent ook uit de provincie Groningen afkomstig zijn. Deze immigranten wilden wel heel graag terug naar Drente, maar waren ze eenmaal de grens van het oude vaderland weer over, dan vonden ze het blijkbaar al weer welletjes.
Waarom zouden ze Drente diep intrekken? Ze waren nu immers óók alweer Drent met de Drenten.