Taal en rekenen
J.J. Hoenderkamp-Schreuder - ex-onderwijzeres, Barendrecht
‘Ben ik een purist of krijg ik onvoldoende voor rekenen (of beide?)’ vraagt J. Granaada in Onze Taal van april 1985 op blz. 46 onder de kop Taal en rekenen.
Neen, hij is geen purist - althans niet in negatieve zin - en ook verdient hij geen onvoldoende voor rekenen. Integendeel, hij slaat de spijker precies op de kop: vijf keer groter (dan de eigenlijke grootte) is zes keer zoveel. Het woord ‘groter’ (immers: vergrotende trap) betekent ‘meer’, in welk opzicht dan ook (maat, getal, gewicht, enz.).
De Fransen zeggen het heel juist ‘cinq fois plus grand’, dat is vijf keer groter (meer) dan het reeds is, en dus toegenomen met een vijfvoud tot een zesvoud.
Als in de krant staat, dat de export van een artikel ‘vier keer groter is dan...’, denkt een ‘slordige’ lezer, dat er bedoeld wordt: ‘is vier keer zoveel als...’. Er staat echter precies wat ze mededelen: namelijk vijf keer zoveel. De verwarring over ‘zoveel keer groter’ (langer, enz.) ontstaat doordat men vergeet, dat er verondersteld wordt dat men de oorspronkelijke getalsaanduiding voor ogen houdt, maar dat deze niet nogmaals vermeld behoeft te worden.