Sekse-neutrale persoonsnamen bestaan niet
Joke Huisman - taalkundige, Rotterdam
In de nieuwe grondwet zijn vrouwelijke aanduidingen of benamingen geheel verdwenen. ‘Hij, die’, ‘de burger’, ‘de koning’ verwijzen zowel naar vrouwen als naar mannen. Voortaan spreken we in wetsteksten dus van ‘Wij Beatrix, Koning der Nederlanden’. Het mag dan vreemd klinken, maar het is wel de uiterste consequentie van de beslissing de taal sekse-neutraal te maken door in alle gevallen de mannelijke vorm te gebruiken.
Deze vermannelijking van persoonsnamen, ook wel neutralisering genoemd, is één van de oplossingen die op dit moment in discussie is als het er om gaat ook in de taal tot meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen te komen. Een actuele discussie, nu de staatssecretaris voor emancipatiezaken dezer dagen in de (bestaande) Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen aanwijzingen zal opnemen voor het niet-discriminerend gebruik van beroepsnamen bij het aanbieden van banen, bijvoorbeeld in personeelsadvertenties.
Vooral in de advertentiepraktijk worden nu allerlei vormen door elkaar gebruiktmedewerker naast chef/cheffin, directeur (m/v) of produktieassistent(e). Dat roept onduidelijkheid op, vooral voor vrouwen. Daarbij komt dat in meer dan de helft van de personeelsadvertenties onderscheid naar sekse wordt gemaakt, meestal in het voordeel van mannen. Verschillende onderzoeken hebben dat uitgewezen.