die hoogleraar het taalgebruik van de heren doktoren. Witte magiërs noemde arts-publicist Ivan Wolffers de dokters die tegen een overspannen huisvrouw zeggen: ‘ah, u lijdt aan hyperventilatie’, zodat de patiënte opgelucht kan ademhalen omdat ze ten minste iets meer heeft dan een vage klacht.
Aan een huisarts in opleiding wordt in elk geval ook geleerd hoe hij zijn taal dient te gebruiken. Maar wordt aan een arts ook duidelijk gemaakt welke invloed hij met zijn taalgebruik heeft? Hoe bijvoorbeeld de gespreksstructuur in medische consulten de afhankelijke positie van de patiënt benadrukt?
Kenmerkend voor alledaagse gesprekken is, dat de deelnemers meestal commentaar geven op elkaars opmerkingen. In een studie naar ‘transformaties in medische consulten’ wordt echter betoogd dat een arts zich meestal van commentaar onthoudt, zoals in het volgende fragment (overgenomen uit het artikel van M. Fahrenfort in het Tijdschrift voor Taal- en Tekstwetenschap, 1984 nr. 1).
5. A. Ik rij in een automaat-auto, als je een lange rit gemaakt heb, misschien in één houding gezeten heb... maar ik heb nou de hele week al praktisch niet gereden en en dan... het zit er eigenlijk altijd. Vooral als ik erg moe ben en ik leun tegen een stoel of wat ook... dan is het er ook.
STILTE
B. Ging de pijn ook naar de rug toe?
In een alledaags gesprek waarin A en B geen patiënt en arts zijn, maar bijvoorbeeld twee collega's, zou je een korte reactie van B op A verwachten, voordat B een specifieke vraag stelt. In dit arts-patiënt-gesprek wordt, door het ontbreken van een korte reactie, de indruk gewekt dat de informatie van de patiënt niet ter zake doet of minder belangrijk is voor de diagnose van de arts. De arts moet gerichte vragen stellen om tot een diagnose te komen, maar de patiënt krijgt in dit geval geen commentaar op zijn antwoorden en weet dus niet welke informatie aanleiding is tot deze vraag. De afhankelijkheid van de patiënt wordt hier dus geaccentueerd door de wijze van gespreksvoering. Door geen commentaar te leveren - aldus de hier aangehaalde onderzoekster - vergroot de arts zijn macht.