zevenen en enen” moet de zetter behoorlijk ruimte laten tussen zevenen en en en en en enen en enen enigszins vetter zetten’. Dat is dertien maal ‘en’ achter elkaar’. Daar valt geen speld tussen te krijgen. W. Bil uit Den Haag werkte dat voorbeeld nog verder uit met als uitgangspunt ‘koffie en gebak’. De opdrachtgever is niet tevreden over zijn uithangbord en schrijft de schilder: ‘De ruimte tussen koffie en en en en en gebak is onvoldoende’. Vijfmaal ‘en’, niets bijzonders, maar dan komt de vondst van Bil: de schilder is het niet eens met de opdrachtgever en antwoordt: ‘De ruimte in uw eigen brief tussen koffie en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en gebak houdt ook niet over!’ Zolang de beide heren blijven corresponderen - het antwoord van de opdrachtgever bevat al vijfentachtig keer ‘en’ - kan het record gebroken worden.’ Dat klopt, dunkt me: de perfect repeterende stapel.
De correctieafdeling van Rotabest in Best deed een duit in het zakje met ‘Als zeven zeven zeven zeven zeven zeven zeven zeven zeven zeven’, tienmaal een woord van vijf letters achter elkaar.
W. Heijbroek uit Oudkarspel kwam met een Engelse vondst op de proppen: ‘The boys at school had to make a translation. When checking the text, there was a discrepancy. John, where the other boys had had “had”, had had “had had”. “Had had” had had the approval of the teacher’. Ook niet mis, elfmaal een woord van drie letters achter elkaar.
Drs. J. Ruijling uit Arnhem en H. Steur uit Mook kwamen met soortgelijke vondsten voor de dag. Het Bureau Taalcuriosa dankt allen voor de bijdragen. In verband met ruimtegebrek is het helaas niet altijd mogelijk de post - ik mocht het afgelopen jaar meer dan zestig reacties ontvangen, waaronder brieven uit Algerije, Portugal en België - in Onze Taal te behandelen, maar dat wil geenszins zeggen, dat de toegezonden suggesties niet interessant zouden zijn.