Van maagd naar dienstmaagd
Het is mij opgevallen dat de betekenisverschuiving bij woorden voor ‘jonge vrouw’ steeds gaat via ‘dienster’. Het werd (wordt?) in onze cultuur tot de deugden van de vrouw gerekend dat zij dienstbaar was. Voor het nog niet getrouwde jonge meisje bleef er weinig anders over dan een dienende functie. Een middelnederlands joncwijf was nooit zomaar een jonge vrouw, maar altijd een dienstmeisje.
Volgens de etymoloog Kluge betekende Dirne/deern oorspronkelijk gewoon ‘meisje’, terwijl anderen al uitgaan van een grondbetekenis ‘dienares’. In ieder geval heeft het woord zowel in het Nederlands als in het Duits vaak een ongunstige bijbetekenis gekregen.
Een maagd is behalve een sterrenbeeld, een in maagdelijke staat verkerende vrouw, meestal jong. In sommige streken kon maagd ook ‘dienstmaagd’ gaan betekenen. In veel sterkere mate is dit gebeurd bij meid. Meid was aanvankelijk een westelijke Noordnederlands, een Hollands woord. Etymologisch gezien is meid een variant van maagd.
Maagdis ontstaan uit maged en meid uit meged, dat magid als voorstadium heeft. Over de ontwikkeling van -ei- uit -ege-, over westelijke vormen met -ei- naast oostelijke met -ege- heb ik al eens gesproken in het meinummer van 1982 naar aanleiding van ‘inseinen’. Het paar seinen-zegenen is te vergelijken met peil-pegel en zeil- (Duits) Segel. In het Engels is een soortgelijke ontwikkeling als in het westelijke Nederlands waar te nemen, alleen gaat het Engels nog wat verder: vergelijk bij voorbeeld rain met regen. Meid is een westelijke vorm voor maged, zoals brein (Engels brain) dit is voor het Groningse-Drentse bragen-bregen.
Meid is een vrij algemene benaming voor ‘dienstbode’ geworden. Je had de meiden en de knechten; de keukenmeid naast de tweede en de derde meid. De betekenisdevaluatie is verder gegaan: als iemand naar de meiden gaat, gaat hij naar de meisjes van plezier. Toch bleef meid ook een positieve betekenis houden, bij voorbeeld ‘de kleine meid’ ‘een leuke meid’. Ik heb het idee dat het woord meid de laatste decenniën in gunstige zin weer aan kracht heeft gewonnen. In de vrouwenbeweging zijn het allemaal meiden onder elkaar, en niet alleen jonge meiden! Een soort geuzenbenaming?