Het Gezegde & Co.
Enige maanden geleden is in Maastricht het eerste exemplaar van de eerste aflevering van het Woordenboek van de Limburgse Dialekten aangeboden aan de Limburgse Commissaris van de Koningin. Het is het begin van een omvangrijke onderneming. Het werk wordt verricht vanuit de Nijmeegse Centrale voor Dialect- en Naamkunde. De geestelijke vader is prof. A. Weijnen. Het is de bedoeling dat de volgende delen met regelmatige tussenpozen zullen verschijnen.
Uitgever is Van Gorcum in Assen.
De Stichting Ons Erfdeel, die enige jaren geleden een boekje over de Nederlandse taal liet verschijnen in het Frans, Duits en Engels (Le Néerlandais, Niederländisch, Dutch), heeft nu ditzelfde boekje, herzien en uitgebreid, ook in het Nederlands uitgebracht onder de titel Nederlands. Het verhaal van een taal. In het aprilnummer van ‘Onze Taal’ 1981 heb ik al geschreven dat dit werkstuk van Omer Vandeputte ‘een prima boekje’ is, een nuttige en zeer verantwoorde inleiding in de Nederlandse taal. Het valt toe te juichen dat het nu ook in het Nederlands beschikbaar is. En de prijs is opmerkelijk laag: f 10,-. Te bestellen bij de Stichting Ons Erfdeel, Rijvoortshoef 265, 4941 VJ Raamsdonksveer; telefoon: (01621)-13425. (België: Murissonstraat 160, 8530 Rekkem).
De Rijksuniversiteit Groningen heeft op 23 juni jl. het volgende persbericht doen uitgaan:
Bij de faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen is een nieuwe vakgroep opgericht waarin de vakgroepen Friese taal- en letterkunde en Nedersaksische taal- en letterkunde zijn samengevoegd. Bovendien is het Nederlands Agronomisch Historisch Instituut, dat onlangs bij de Groningse Universiteit is aangesloten, in de nieuwe vakgroep opgenomen, terwijl ook de studierichting geschiedenis erin participeert. De nieuwe vakgroep heet Vakgroep Regionale en Agronomisch-Historische Studiën. De vakgroep zal binnen de universiteit het trefpunt zijn voor het onderwijs en onderzoek op het gebied van de regionale geschiedenis, talen en literatuur; in het bijzonder van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en van Noord-West-Duitsland. Door de coördinatie van de onderwijsvoorzieningen krijgen studenten meer mogelijkheden om hun kennis over de diverse aspecten van deze regio te vergroten. Dat kan in hun latere beroepspraktijk van nut zijn. Ook voor de regio zelf kan de nieuwe vakgroep van belang zijn. Er is nu één centraal adres waar mensen met vragen op het gebied van regionale taal en geschiedenis terecht kunnen. Bovendien krijgt de vakgroep straks één bibliotheek en een documentatiecentrum, dat door iedereen te gebruiken is. De Faculteit der Letteren heeft tot deze bundeling van het op de regio gerichte onderwijs en onderzoek besloten met het oog op het universitaire zwaartepuntenbeleid, waarin ook een sterke nadruk ligt op het zogeheten ‘regiorelevante onderwijs en onderzoek’. Overigens blijven de diverse onderdelen van de nieuwe vakgroep ook onder hun oude benaming bereikbaar.
Het Nedersaksisch Instituut bestudeert de dialecten van de Noord-Oostnederlandse provincies en aangrenzende Duitse gebieden, het Frysk Ynstitút maakt studie van de Friese taal- en letterkunde en het Nederlands Agronomisch Instituut richt zich op de Landbouwgeschiedenis.
Verdere informatie bij dr. P.Th.F. Boekholt, Westersingel 28/30, 9718 CM Groningen; telefoon: (050)-115346 en 115303.
Ten slotte noemen we nog enige ons toegezonden en nieuwe boeken:
Tilly Dinger, Margreet Smit & Coen Winkelman, Expressiever en gemakkelijker spreken. Uitg. Coutinho, f 18,50. Hans Werkman, Aangekruist. Boekbesprekingen van J.M.A. Biesheuvel tot Jan Wolkers. Uitg. De Vuurbaak, f 24,50. J. Griffioen, Tegenspraak. Uitg. Wolters-Noordhoff, f 29,95.
Boland, Van Gooi & Van der Veur, Onder woorden. Moedertaalmethode voor het voortgezet onderwijs. Uitg. Wolters-Noordhoff, f 27,50.
Spreek je moers taal! Een vertaling van politiek en ambtelijk jargon in begrijpelijk Nederlands. Uitgave van de afdeling Voorlichting en Public Relations (sic!) van de gemeente Zoetermeer (gratis verkrijgbaar).
W. Pijffers, Traditionele grammatica en taalbeschouwing. Uitg. Wolters-Noordhoff, f 18,-.
J.M. van der Horst