Oude bijbeltaal die ook nu nog voortleeft
Het is niet correct te zeggen dat christelijk Nederland nog steeds wacht op een over en weer erkende bijbelvertaling. Friesland immers kent sedert enkele jaren een dergelijke uitgave: ‘'it Boek fan Heit yn 'e taal fan Mem.’ Maar het Nederlands heeft zo'n bijbel nog steeds niet. In het voorjaar van 1983 komt een Groot Nieuws-bijbel uit en daar staat zowel het Nederlands Bijbel Genootschap als de Katholieke Bijbelstichting achter. Dit is een ‘vrije’ vertaling, vlot leesbaar en erg welkom, maar niet voldoende geautoriseerd om alom van dienst te zijn.
Feitelijk kennen wij vooral drie vertalingen, die alle geregeld herdrukt worden omdat er vraag naar is. De oudste is de Statenbijbel, waarvan de eerste druk in 1637 tot stand kwam. Deze wordt volgens een (omstreden) enquête thans gebruikt door 11% van alle bijbelbezitters, en die laatste groep omvat dan weer tweederde van de bevolking. Eén op de vijf bezitters beschikt over de nbg-vertaling van 1951 en een geringer percentage over de r.k. Willibrord-vertaling, die overigens pas sinds acht jaar in één band leverbaar is.
Zo heel erg nieuw zijn de laatste twee uitgaven nu ook weer niet. De Statenvertaling is laatstelijk in 1977 heel voorzichtig wat bijgeschaafd inzake woorden die volkomen uit de tijd zijn. Daar is toen verzet tegen gerezen, vooral vanuit de Gereformeerde Bijbel Stichting, die de oude en ongewijzigde tekst voorstaat. De nbg-vertaling is inmiddels 32 jaar oud, maar er werd al in 1927 aan begonnen en toen met de opdracht, dat ze niet te drastisch mocht afwijken van de Statenvertaling. En de Willibrord-uitgave kreeg begin 1975 een officiële goedkeuring, maar het deel Nieuwe Testament dateert van 1960 en er werd in 1947 aan begonnen.
Opmerkelijk is dat zowel bij de nbg-vertaling 1951 als bij de Willibrord het Nieuwe Testament tot stand kwam zonder dat er meteen een neerlandicus bij betrokken was. Bij de laatste gebeurde dat achteraf alsnog. Ze noemt met name dr. R. Bromberg, Jan Willem Hofstra, dr. L. Michels en Gerard (van het) Reve.