[Ons taaltoernooi]
Op 18 november 1981 werd in het Congresgebouw het toernooi afgesloten waarin Haagse scholieren konden wedijveren in taalkunst. Met dit toernooi richtte het Genootschap zich in dit jubileumjaar speciaal tot de jeugd. Over de achtergronden en de opzet behoef ik u weinig meer te vertellen. In het juni- en het juli/augustus-nummer is hierover al geschreven.
In oktober was tijdens de voorronden al een selectie gemaakt uit in totaal 110 deelnemers van dertig scholen. De leerlingen van Mavo, Havo en VWO mochten met elkaar wedijveren in zes onderdelen: spraakwaterval, improvisatie, declamatie, poëzie, schrijfopdracht en het briefschrijven. De slotmanifestatie in de Prins Willem-Alexanderzaal van het Congresgebouw was een groot succes. Naar schatting 1500 aanwezigen luisterden naar de finalisten van het mondeling gedeelte. De jury bestond uit: Tineke Beishuizen, Dick Passchier, Trins Snijders, Albert Maurits, Martine Bijl, Simon Carmiggelt, mevr. F. Balk-Smit Duyzentkunst, K.J. de Bruijn, Marga Minco, Hannie van den Horst, Cees Buddingh' en Jos Vandeloo. In de pauze toen de jury zich terugtrok om de allerbesten aan te wijzen, werden video-scenario's vertoond van groepen leerlingen die het thema ‘Hoe klinkt onze taal in het jaar 2000’ hadden uitgewerkt.
Simon Carmiggelt reikte de hoofdprijzen uit aan:
- Joyce Riekerk (Chr. Gymnasium Sorghvliet), brief;
- Mariëtte van der Voet (Gymnasium Haganum), schrijfopdracht;
- Glenn Schoen (1e V.C.L.), poëzie;
- Jacqueline Pegels (Chr. S.G. 't Loo), improvisatie;
- Martine van Dorp (Chr. S.G. Rijswijk), declamatie;
- Eppo van Nispen tot Sevenaer (Aloysiuscollege), spraakwaterval.
De winnaars van het mondeling gedeelte werden uitgenodigd om nogmaals op te treden tijdens ons congres op zaterdag 21 november in het Circustheater. De inzendingen van de winnaars van het schriftelijk gedeelte zullen gepubliceerd worden in ons congres-nummer (februari/maart 1982). Hier en daar werd nog de mening gehoord dat het peil van de inzendingen tegenviel. Maar mijns inziens zouden volwassenen met een soortgelijke opleiding het niet veel beter hebben gedaan! Het enthousiasme van de deelnemers is op zichzelf al een reden om dit toernooi volgend jaar te herhalen. In januari 1982 zullen nog de schoolkrantverslagen over dit toernooi worden beoordeeld.
De avond werd besloten met een optreden van Paul van Vliet, een cabaretier die al eerder bewezen heeft scholieren te kunnen aanspreken. Deze avond had hij een programma met conférences over taal en onderwijs. Zijn visie op het onderwijs werd onder lachsalvo's goedkeurend aangehoord door scholieren èn docenten!
Tot besluit van deze berichtgeving over ons (eerste?) taaltoernooi hier graag een speciaal woord van dank aan de heer R.K.L. Ravelli en mevrouw B. van de Linde-Maltha van Shell-Nederland, aan mevrouw M. van Ruth-van den Hoven en de heren J. Jolles, L.H.W. Holleman, H. Baron van Lawick, I.H. Roeleven, M. Roemers en R.J.B. Schijf van het voorbereidingscomité, die met opoffering van veel vrije tijd alle, vaak onverwachte problemen, hebben opgelost, en aan het bureau ACTA Organisatie dat de organisatie vlekkeloos heeft verzorgd.
Maar de meeste dank geldt hier alle leerlingen en docenten van de scholen uit Den Haag en omgeving die het hebben aangedurfd om op deze manier te jong-leren met onze taal!
J.R.