ding van een werkwoord dat ‘te pakken krijgen, grijpen’ betekende en dat voortleeft in het Engelse (to) hunt en het Zweedse (att) hinna.
Dat in een tientallig stelsel ook de hogere grensgetallen hun naam van tien zullen afleiden valt te verwachten. Honderd is het tiende tiental van tien. In het Engels luidt het hund-red ‘honderd-tal’. Hund is een onderdeel van te-hund. Red betekent ‘getal’ en is verwant met rede en het Latijnse ratio.
De volgende mijlpaal is duizend. Dit woord is ontstaan uit dui-s-hunt met als tweede gedeelte het zo langzamerhand bekende - hunt. Dui- betekent ‘gezwollen, krachtig, sterk’ en vormt ook een bestanddeel van dui(m), de krachtige, dikke vinger. Dui(m) is te vergelijken met het Latijnse tu(mor) ‘zwelling’. Duizend is dus een benaming voor het extra grote honderdtal.
Boven de duizend begint het ons te duizelen. Voor hogere getallen hebben we dan ook eigenlijk geen naam. Miljoen (met als uitwassen biljoen en triljoen) en miljard zijn kunstmatig gevormde woorden. Een miljoen is een opgeblazen mille! Zoals een Italiaanse salone een grote sala, een deftige zaal is, en een padrone een machtige padre, een supervader, een beschermheer, zo ontstond in het Italiaans het woord millione voor het veelvoud van duizend. Het miljard is een Franse uitvinding uit de zeventiende eeuw. Ook hier is het grondwoord mille: duizend.
Tien maal tien maal tien maal tien maal tien... Alleen met een rekenmachine kun je alsmaar doorgaan. U interesseert het waarschijnlijk meer hoe het nu zit met elf en twaalf, met dozijn, met gros en met snees. Daarover een volgende keer.
Marlies Philippa