Ter Informatie
- De Lijst van Landennamen is een officieel stuk, samengesteld door de CBAN, de Commissie voor de spelling van Buitenlandse Aardrijkskundige Namen. Deze lijst is met een voorwoord van minister Pais uitgegeven door de Staatsuitgeverij. Bij de spelling van allerlei landennamen en van inwonernamen bestond tot dusverre een hemeltergende variatie. Het departement van Buitenlandse Zaken had dan wel richtlijnen, maar de PTT eveneens, en wel andere. De ene krant schreef Burundi, de andere Boeroendi, de ene Cambodja, de andere Kambodja. Het is de bedoeling dat als de CBAN klaar is (er komen nog meer lijsten) dit alles een supplement wordt bij het Groene boekje, en zodoende tot officiële spelling wordt verklaard. Zover is het nog niet, maar minister Pais raadt ons aan voorlopig alvast te doen alsof. De Lijst van Landennamen is compleet te noemen: 228 landen. Steeds wordt naast de naam van een land ook de officiële naam vermeld en de inwonernaam, plus het bijbehorend bijvoeglijk naamwoord. Bv. 188, Sri Lanka, de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, srilankaan/srilankaans. De lijst is te bestellen bij de Staatsuitgeverij, Chr. Plantijnstraat 2, Den Haag; tel. 070-789911; prijs f 7,50, franco thuis: f 8,95. Erg vlug is de CBAN niet: aan dit eerste rapport is gewerkt sinds de instelling in 1968. Dat komt onder andere doordat deze commissie heel verkeerd werkt. In een afzonderlijk artikel hoop ik daar eens op in te gaan.
Bovendien is ook deze lijst nog niet zonder haken en ogen. In de eerste plaats beveelt minister Pais ons iets ter navolging aan dat strijdig is met de officiële spelling van het Groene Boekje (srilankaans i.p.v. Srilankaans, alle bijvoeglijke naamwoorden zonder hoofdletter). In de tweede plaats heeft Nederland zich vorig jaar per taalunieverdrag verplicht geen eenzijdige maatregelen te nemen, maar steeds alles samen met België te doen. Vallen door de Staatsuitgeverij gepubliceerde adviezen van een minister daar niet onder? En ten slotte: wat doe je tegen kranten die niet over Cambodja, noch over Kambodja, maar die er, kortom helemaal niet over schrijven?
- Nog geen antwoord van de zijde van de Stichting Ons Erfdeel. (Zie de vorige aflevering van deze rubriek). Overigens moet erkend worden dat zij zich in goed gezelschap bevindt: het dagblad Trouw schreef in z'n redactioneel commentaar van 12 december 1980, gewijd aan het Nederlands taalgebied: ‘Het Nederlands is binnen de Europese gemeenschap één van de zes officiële talen en, gemeten aan de twintig miljoen mensen die deze taal van hun moeder leerden en dagelijks gebruiken, is er eigenlijk geen enkele reden om niet flink van zich af te bijten als de positie van die taal dreigt te worden aangetast.’ Als je met 20 miljoen bent, mag je terugslaan. Mogen het er ook minder zijn, zo vraag ik Trouw? Bijvoorbeeld 50, misschien 40? Word niet toornig als ik nog eenmaal spreek, misschien worden er maar 10 gevonden? Heeft men dàn geen, of minder recht om flink van zich af te bijten? Evenveel, meent u? Wat heeft dat aantal van 20 miljoen er dan mee te maken?
- Friesland: de heer Spithost verzet zich, niet zonder reden, tegen plaatselijke overheden die alles in het Fries schrijven. Hij eist een Nederlandse vertaling. Dat lijkt me zijn goed recht. Voorvechters van het Fries zouden moeten proberen de fouten te vermijden die zij (terecht) laken bij gedachteloze of doelbewuste verbreiders van het Nederlands in Friesland.
- De Friese vereniging Stikel heeft aan de theologische hogeschool van de Gereformeerde Kerken te Kampen gevraagd de studenten gelegenheid te geven Fries te leren. Dit dan voor die aanstaande dominees die naar een gemeente in Friesland gaan.
- De Albrecht Rodenbachstichting looft een poëzieprijs uit. De opdracht luidt: schrijf drie of meer gedichten over Albrecht Rodenbach en stuur die naar de A.R.-Stichting, p.a. stadhuis, Botermarkt 2, 8800 Roeselare, België. Op dat adres is ook het reglement te verkrijgen, waarin de spelregels voor deelname staan. De prijs bedraagt Bfr. 30.000,-. Er zijn twee troostprijzen, resp. van Bfr. 15.000,- en 10.000,-.
- In Arnhem gaat drs. Maarten Brandt voor de weggeefprijs van f 40,- een cursus geven aan al wie het Ernèms wil afleren en het ABN aan -. De prijs is zo laag omdat de cursisten in feite studiemateriaal zijn voor zijn voorgenomen proefschrift. Schriftelijk aanmelden: Mendelssohnlaan 14, 6815 EV Arnhem.
J.v.d.H.