Mijne Heren (5)
Naar aanleiding van de vraag over de aanhef zou ik de volgende suggesties willen doen:
1. Begin met ‘Dames en Heren’
(‘Mejuffrouw, Dames en Heren’, zoals in mijn tijd eens een hoogleraar in Delft zijn college begon, hetgeen uiteraard grote hilariteit veroorzaakte, behoeft natuurlijk ook weer niet).
2. ‘Dames, Mijne Heren’
Hier is dan ‘Dames’ bedoeld als meervoud van ‘Mevrouw’ en ‘Mijne Heren’ het gebruikelijke meervoud van ‘mijnheer’. Het vreemde is dat het niet erg netjes is om een vrouw aan te spreken met ‘Dame’ maar anderzijds niet ‘Mevrouwen’ kan worden gezegd.
3. ‘(Zeer) Geachte Dames en Heren’
Ik hoop niet dat dit een germanisme is. Ik zie nl. de laatste jaren vaak op brieven uit Duitsland, waar men voorheen meestal in bedoelde gevallen helemaal geen aanhef gebruikte, ‘Sehr geehrte Damen und Herren’, nadat het eerst nog alleen ‘Sehr geehrte Herren’ was geweest.
4. ‘Mijne Dames, Mijne Heren’ of ‘Mijne Dames en Heren’ zou eventueel ook kunnen. Lijkt wat op het Frans.
5. Misschien is echter het meest simpel om gewoon ‘Mijne Heren’ te blijven gebruiken.
Immers de dames willen tegenwoordig toch dat we zeggen: Mevrouw de Directeur, ze zijn voorzitter of secretaris van het bestuur enz., dus waarom dan niet ‘Mijne Heren’ wat dan maar ontsext (of ge-unisext) moet worden. Misschien zijn ze hier in Brabant de tijd al ver vooruit, want heel vaak gebruikt men ‘hij’ en ‘zijn’ ook als men het over vrouwen of meisjes heeft. Klinkt mij nog steeds vreemd in de oren.
M.G. Herz
normalisator bij Philips Eindhoven