V.B.O. - Veering - A.B.N.
In 1954 mocht ik voor de Vereniging ter bevordering van de beschaafde Omgangstaal, te Knokke, een ‘taaldag’ organiseren die te Brugge met een posthume hulde aan Evarist Verachtert werd gesloten. Daar heb ik voor het eerst dr. (toen drs.) Veering ontmoet.
Sedertdien hadden we in Vlaanderen ‘A.B.N. - weken’, die na enkele jaren tot ‘A.B.N. - veertiendaagsen’ werden verlengd en nu al tweemaal ‘Veertiendaagse van het Nederlands’ heten. Die naamwijzigingen lijken me zinvol voor een evolutie: de inzet van de V.B.O. voor goed Nederlands in Vlaanderen groeit naar volwassen inzicht: - de ‘taaldag’ was in zekere zin de feestelijke bevestiging dat de taal van de Zuidnederlandse gemeenschap geen andere kan zijn dan HET Nederlands (zoals dr. J. Veering het zei);
- Met ‘A.B.N. - weken’ en ‘-veertiendaagsen’ vervulde de V.B.O. haar plicht (graag aangegaan!) te ijveren voor de bevordering van het algemene Nederlands als omgangstaal bij ons;
- Ze kwam tot de erkenning dat het algemene Nederlands niet zomaar de omgangstaal van een zgn. ‘beschaafde’ elite moet zijn, maar DE taal, HET Nederlands van de hele cultuurgemeenschap in Noord en Zuid.
Al deze initiatieven kon ik persoonlijk nooit als volkomen geslaagd ervaren als ik er dr. Veering niet had ontmoet. Hij was er gelukkig gewoonlijk bij!
Hij was zowat de stem uit het Noorden, die tot het lang taalverwaarloosde Zuiden zei: ‘Goed zo!’
Hij zei het niet paternalistisch, niet met een aanmoedigend knikje, maar met een gulle glimlach uit lichtende ogen, vanuit een sprankelende geest, gelukkig omdat we naar elkaar toegroeiden.
Dank, dr. Veering
M. Boey
Hoofdbestuurslid V.B.O.
Alg. ondervz. Vlaamse
Volksbeweging