voor het Duitse gedeelte, waarin de Nederlandse gewesten nog blanco zijn. - W.D. Dingelden verzamelde aardige Spreekwoorden en zegswijzen uit Denekamp. - K. ter Laan bespreekt een aantal Lokroepen voor dieren in Groningen.
It Beaken XII No. 4. Juli. Uit dit nummer, opgedragen aan de zeventigjarige Chr. Stapelkamp, vermelden wij een uitvoerig artikel van G.A. van Es over Oorsprong en functies van het voegwoord al en een bijdrage van A. Sassen: Van eigennaam tot soortnaam, met veel aardige voorbeelden, vooral uit Gronings dialekt.
Bezinning. Juni. Weifeling en vertwijfeling ziet W.J.C. Buitendijk in de figuur van Cola Debrot, die hij als kunstenaar typeert en waardeert. Naar aanleiding van de roman Bewolkt Bestaan toont hij aan, hoe in deze auteur, op Bonaire geboren, de West-Europese en de Latijns-Amerikaanse kultuur met elkaar in aanraking en in botsing komen, waarvan geestelijke verscheurdheid en vertwijfeling de gevolgen zijn. Daaruit verklaart hij de problematiek van Debrot's werk, waarin niet alleen een goed romanschrijver, maar ook een denker zich uitspreekt. Zijn diepzinnige roman geeft ‘een aesthetisch genot van hoog gehalte’, al eindigt zijn levensbeschouwing in vertwijfeling.
Orientatie. Maart. Carlo Bo geeft een beschouwing Over Menno ter Braak. - Bep Vuyk beoordeelt De Erfgenaam en De Melancholie der Verzonken jaren van Jo Boer. - E.R.D. Elias beoordeert Anna Blaman's Eenzaam Avontuur en Louis Couperus' Van oude Mensen, de dingen die voorbijgaan.
April. Ter viering van Jan Greshoff zestig jaar worden artikels uit andere tijdschriften overgenomen. - Paul van 't Veer bestudeerde Vestdijk's taal. - In de Kroniek geeft D. de Vries een uitvoerige beoordeling van De inaugurele rede van Prof. Dr. S.P. Uri, waartegen hij ernstige bezwaren ontwikkelt, die zijn eindoordeel ongunstig maken.
Ons geestelijk erf. Mei. P. Pacificus schrijft over De Leuvense bijbelvertaler Nicolaus van Winghe, zijn leven en zijn werk. Onder de Mededelingen handelt J. Tesser S.J. uitvoerig over De eerste en de laatste faze van het auteursprobleem der Navolging in Italië, en B. Spaapen S.J. over Een interpolatie in het elfde hoofdstuk van Boek IV der Imitatio Christi. - L.M. Fr. Daniels O.P. oordeelt vrij ongunstig over de uitgave van de Duutsche Sermoenen door Magister Joan Cele van Thom. J. de Vries.
Streven. Aug. Een artikel van J. Leyten behandelt Het pessimisme in de moderne literatuur. - Bernard Verhoeven geeft een beschouwing over Toneel in Nederland.
Trivium. Jahrg. VII Heft 1. Max Wehrli publiceert een studie Zum Problem der Historie in der Literaturwissenschaft.
Museum. Maart-April. C.F.P. Stutterheim beoordeelt het Taal-Panoptikon van Gerlach Royen.