een gedeeltelijk expressieve en een gedeeltelijk anaphorische mededeling onderscheiden. Uit de variant Naar Schéveningen gaan de kínderen blijkt tevens, dat de plaats die een deel in het geheel van de mededeling inneemt, een stilistisch verschil met zich mee brengen kan: het naar rechts verplaatste de kinderen is expressief gebruikt, tenminste als het ook de klemtoon heeft.
2. Door uitbreiding van de mededeling die het uitgangspunt van deze beschouwingen was, zal ik nu trachten na te gaan, hoe de volgorde van de onderdelen in de Nederlandse mededeling is.
a. De kínderen gaan op de fíets naar Schéveningen. In deze volgorde is de mededeling neutraal. Als men op de fíets een andere plaats geeft, wordt de mededeling gedeeltelijk expressief: De kínderen gaan naar Schéveningen op de fíets (op de fíets impliceert ‘in tegenstelling met lopen of per tram’). Legt men niet de klemtoon op fiets, dan is het deel op de fiets zo wel vóór als ná naar Scheveningen van anaphorische aard.
b. De kínderen gaan mórgen op de fíets naar Schéveningen. Deze mededeling is neutraal. Verplaatst men mórgen naar rechts: De kínderen gaan op de fíets mórgen naar Schéveningen, dan is mórgen expressief geplaatst. Als men het nog verder naar rechts verplaatst: De kínderen gaan op de fíets naar Schéveningen mórgen, dan is de mededeling geen gewoon, conventioneel Nederlands meer: men is geneigd mórgen op die plaats als een infinitief op te vatten. Laat men de klemtoon van morgen weg, dan wordt het anaphorisch meegedeeld en kan het op alle drie de gegeven plaatsen staan: De kínderen gaan morgen op de fíets naar Schéveningen; De kínderen gaan op de fíets morgen naar Schéveningen; De kínderen gaan op de fíets naar Schéveningen morgen.
c. De kínderen gaan mórgen bij góed wéer op de fíets naar Schéveningen. In deze volgorde is de mededeling neutraal. In.... op de fíets bij góed wéer naar Schéveningen staat bij góed wéer expressief, in.... op de fíets naar Schéveningen bij góed wéer is het bijvoegelijke bepaling bij Scheveningen. De kinderen gaan bij góed wéer mórgen op de fíets naar Schéveningen heeft een expressief geplaatst mórgen. Zonder klemtoon, anaphorisch gebruikt, zal men bij goed weer bij voorkeur aan het eind van de zin plaatsen.
d. De kínderen gaan mórgen bij góed wéer met hun állen op de fíets naar Schéveningen. Deze mededeling is neutraal. Verplaatsing naar rechts: .... op de fíets met hun állen naar Schéveningen levert een expressief met hun állen, verplaatsing naar links veroorzaakt expressieve mededeling van bij góed wéer (.... met hun állen bij góed wéer op de fíets naar Schéveningen). Gebruik zonder klemtoon, aan het eind van de zin, stempelt met hun allen tot anaphorische mededeling.
Uit het bovenstaande kan men de volgende conclusies trekken:
a. Het anaphorisch meegedeelde, dat geen klemtoon heeft, kan op meer dan een plaats in de mededeling staan.
b. Expressief geplaatst is in het voorbeeld dat deel van de mededeling, dat ten opzichte van zijn plaats in de neutrale mededeling naar rechts verschoven is. Het expressief meegedeelde heeft klemtoon.
c. De volgorde van de delen van de neutrale mededeling na de persoonsvorm is: tijdstip (morgen), voorwaarde (bij goed weer), omstandigheid (met hun allen), hoedanigheid (op de fiets), richting (naar Scheveningen). Al deze delen hebben klemtoon.
3. Door welke factoren is de volgorde in de gegeven zin bepaald? De