‘Die beroemde cellist Gregor Piatigorsky, die met dat stelletje mooie harpistes ‘de zwaan’ van Saint-Saëns speelt, kan toch eigenlijk zelfs niet doortrapt onnozel genoemd worden’ (Vk. 30 V '47). Elk nieuw geval is welkom!
Een heel biezonder geval is het volgende, daar het gebonden was aan een ongewone vervrouwelijking op -e: ‘Van deze laatste groep werd een aantal donors en donores een penning en oorkonde overhandigd, wegens het herhaaldelijk ter beschikkingstellen van hun bloed voor den noodlijdenden mede-mensch’ (U.K.D. 23 I '47). Bestaat ‘donóre’ wel?
Ik besluit de reeks: typistes, stenotypistes, korrespondentes, fakturistes, klerkes, schones, tochtgenotes, studentes, journalistes, telefonistes, telexistes, (polistypistes), harpistes, donores - 13 (14) stuks - met nog drie voorbeelden, die niet op -istes eindigen. Het wordt dan 7 (8) tegen 9: ‘De Venlo-girls wisten zelfs na een snelle uitval de leiding te nemen. In de tweede helft was de druk van Amsterdam nog groter. De twee internationales, de dames Smithuysen en Diemer Kool rend[en?] op’ (Vk. 20 V .47). - Een van mijn ‘studentes’ had van kollektantes horen spreken, in afwisseling met kollektantjes, waarmee dezelfde volwassenen bedoeld waren (vgl. Taalk. inzicht 72-78). - ‘Een geestelijk niet geheel normaal grootgrondbezitter vergiftigde zijn echtgenotes de een na de ander...’ (Linie 14 XI '47).
Bij Pieter van der Meer de Walcheren trok het volgende even mijn aandacht: ‘Met de beruchte onbeminnelijkheid van de Parijsche concierges antwoordde zij, dat zij niets wist en dat het haar taak niet was te weten of alle de families die daar woonden, uit of thuis waren’ (Menschen en God II 188). Daar -s het enige meervoudsuffiks is van ‘concierge’ kan hier echter geen sprake zijn van ‘femininizering’. De -s laat het indifferente concierge indifferent, zoals de -s dat ook deed bij bediendes (ondanks bedienden).
Maar hoe zit het dan met het meervoud van gouvernante? ‘Volgens nieuwe orders van de contrôle-commissie is het aan Duitse gouvernantes in Hamburg verboden de Engelse clubs en cantines te betreden.... De gouvernantes mogen de kinderen wel naar de feesten brengen en buiten wachten’ (Vk. 21 XII '46). Ook hier is de -s meervoudsuitgang zonder meer, juist zoals die bij ontleende zaaknamen op -e gebruikelijk is of meer en meer gebruikelijk wordt (vgl. Van Haeringen a.w. 12 v.). De woordenboeken lopen hun tijd heus niet vooruit!
Het meervoud van ‘secretaresse’ luidt in Koenen-Endepols19: secretaressen. Het N.W. XIV 1271 vv. vermeldt het woord niet eens. Hoe moet men nu ‘secretaresses’ beoordelen? ‘N.V. Philips' Gloeilampen-fabrieken Eindhoven vraagt voor spoedige indiensttreding A. Secretaresse's, B. Steno-typistes in moderne talen, C. Steno-typistes in de Nederl. taal’ (Vk. 20 XI '46; 31 V '47). ‘Hij is gemetamorfoseerd in een welvarend magnaat met pelsjas... en twee secretaresses als hij rondreist’ (Linie 5 XII '47). Hebben we hier de indifferente, veldwinnende -s van woorden op e-? Of deed zich de ‘femininizerende’ tendentie van het type typistes gelden?
Ik stel die vraag alleen om te doen uitkomen, dat de wegen van onze -s niet zo maar van de kaart kunnen afgelezen worden.
P.S. ‘Koninklijke Landmacht Vrouwen Hulpkorps’ vraagt ‘Gediplomeerde Verpleegsters, Analystes en Diëtistes om op korte termijn in V.H.K.-verband naar Indië te worden uitgezonden’ (Vk. 19 XII '47). - Stand 9 (10) tegen 9.
P. Gerlach Royen O.F.M.