kleine frisse bundel Stabielen en passanten van Pierre Kemp. - In het Critisch Bulletin bespreekt A. Donker een Rotterdamse roman uit het familie- en zakenleven, nl. De slinger van den tijd door J.M. IJssel de Schepper-Becker.
Des. In het Critisch Bulletin vindt men o.a. een beoordeling van Arthur van Schendel's Herinneringen van een dommen jongen, door R. Blijstra, en van A. den Doolaard's Orient Express door C.J. Kelk.
Stemmen des tijds. Nov. L.H. Stronkhorst schrijft een polemisch artikel over Albert Helman, naar aanleiding van de roman ‘Waarom niet’.
Dec. W.A.P. Smit schrijft waarderend over de bewerking van een oeroud Soemerisch-Babylonisch epos Gilgamesj, door Jan Eekhout.
Opwaartsche Wegen. Nov. H. de Bruin beoordeelt Albert Helman's ‘Waarom niet’, dat hij als geheel mislukt acht, ondanks waardevolle détails. - Een uitvoerig opstel schrijft J.M.Ph. Uitman Bij Marsman's nieuwste verzenbundel ‘Porta nigra’, met het motto ‘Het vitalisme is nog niet uitgewoed’. Hij beschouwt Marsman ‘nog altijd als de grootste “dichter” van een na-oorlogs letterkundigen-geslacht.’
Roeping. Nov. In de rubriek Nederlandse Letterkunde beoordeelt G. Knuvelder de ‘sociale roman’ De menschen meenen het goed met de menschen, van Maurits Dekker, de roman Celibaat van Gerard Walschap, en twee verzenbundels: Porta nigra van H. Marsman en Gebroken licht van Anthonie Donker. - Van Oldenburg Ermke beoordeelt Orient Express van A. den Doolaard
Dec. F. van Oldenburg Ermken kondigt, in een artikel Een spiegel der eenheid, een verzamelwerk aan, getiteld Katholische Leistung in der Weltliteratur der Gegenwart, waarin Gerard Knuvelder een overzicht geeft van de Nederlandse, en Wiens Moens van de Vlaamse letterkunde. - F.A. Brunklaus karakteriseert Albert Kuyle en Pater Schreurs als De Nar en de Dichter: van de eerste beoordeelt hij de bundel Alarm, van de tweede een uitgelezen verzameling gedichten.
Den Gulden Winckel. Nov. In de Kroniek van het Proza schrijft Gerard van Eckeren met veel lof over Orient Express van A. den Doolaard, die ‘buiten den kring getreden is’ van