In de Lexicographische Sprokkelingen bespreekt Leonard Willems de verhouding van Mnl. veele en veede. Hij toont aan dat het oude vede zich in Brabant en Limburg gehandhaafd heeft, Holland weifelt tussen de twee, maar in Vlaanderen was de jongere vorm vete inheems sinds de 13de eeuw. Voor de tekstkritiek en de lokalisering van teksten is dit van belang. De Lucidaris b.v. blijkt - ook op grond van andere rijmen - Vlaams, evenals de Lancelot uit Velthem's compilatie. Omgekeerd blijken de Lorreinen en de Borchgravinne van Vergi Brabants.
Nov. L. Willems geeft aanvullingen en aantekeningen bij het artikel Een teruggevonden handschrift van Fred Lyna (Ts. Lett. 43), omtrent Gedichten van A. de Roovere, van Hamme, van Frans Oisstoc, van Anna Bijns enz. - Gustaaf Segers publiceert zijn voordracht over Bilderdijk Pedagoog.
Neophilologus XI, afl. 2. A. Borgeld publiceert het cerste gedeelte van een studie over de Verbreiding en verbinding van eenige anecdoten en vertellingen. Uitgaande van een anekdote bij Fritz Reuter volgt hij het motief in allerlei tijden en streken.
Germanisch-Romanische Monatsschrift. Nov.-Des. De voordracht van W. Stammler over Die Bedeutung der mittelniederdeut-schen Literatur in der deutschen Geistesgeschichte, met zeer uitvoerige bibliogratiese noten, zal wegens de vele aanrakingspunten van deze letterkunde met het Middelnederlands, ook voor de Nederlandse studie van belang kunnen zijn.
Het Boek. Des. M.E. Kronenberg beschrijft een interessant en zeldzaam boekje: De loose vossen der werelt, in 1517 te Brussel gedrukt. Het blijkt een vertaling te zijn van Jean Bouchet: Les Regnards iraversans les périlleuses voics des folies fiances du monde. Van dit satiries geschrift bestaat ook een Duitse bewerking, die naar de Nederlandse bewerkt moet zijn. Misschien is de drukker Thomas van der Noot, een geletterd man, zelf de vertaler geweest.
Museum. Jan. J.W. Muller bespreekt uitvoerig J. te Winkel's Ontwikkelingsgang der Noderlandsche Letterkunde, 2de druk, deel III-V.
Boekzaal dor geheele wereld. Febr. Onder het opschrift Katholieke Epiek in Nederland bespreekt H. van der Mark Het droeve Raadsel van Cor Hermus.
C.d.V.