cynisme van de jaren van de Keltische Tijger. Onze onlangs gekozen president had het in zijn inaugurale rede over de opkomst van een ‘eigenwaan, zuiver gebaseerd op materiële overwegingen die ertoe neigden de waarde van een persoon te zien in termen van het verwerven van rijkdom, veeleer dan van hun fundamentele waardigheid’. Mensen zijn vermoeid en boos, maar zij weten ook dat zij naar de toekomst moeten kijken, en er iets van maken.
Deze aandrang om positief te blijven wijst ook op een onderliggende kwetswaarheid, die nog zorgwekkender is omdat zij niet beperkt blijft tot dit land. Nog maar twee jaar geleden waren de Ieren de stoute jongetjes van Europa die meer dan wie ook hulp nodig hadden, maar inmiddels lijken onze problemen allang veel kleiner en zijn ze van weinig betekenis voor de rest van Europa. Het is geruststellend geen hoofdrol te spelen in journaals en kranten in steden als Berlijn of Amsterdam, maar we zijn verbaasd.
Ierse bankiers hebben zich onverantwoordelijk gedragen. Zij leenden roekeloos, met als gevolg dat de Ierse belastingbetaler een schuldenlast op zijn schouders heeft die volgens veel waarnemers ondraaglijk is.
Men zou kunnen beweren dat de Duitse, Franse en Engelse bankiers die zo vrijelijk geld uitleenden qaan de Ierse bankierselite niet overmoedig waren, niet onverantwoordelijk, niet roekeloos. Men zou kunnen beweren dat zij slechts geld leenden aan overmoedige, onverantwoordelijke en roekeloze mensen, die profiteerden van de behoefte van elke generatie: de behoefte een huis te hebben. Het is zeker aantoonbaar dat de duizelingwekkende bedragen die Ierse kopers betaalden voor hun onroerend goed - en verwachtten terug te krijgen wanneer zij het door-verkochten - hen naar het hoofd stegen. Niemand ontkent dat degenen die hen zo gretig geld leenden verantwoordelijk moeten worden gehouden, maar wat te denken van de Duitse, Franse en andere bankiers die hen dat geld leenden? Zijn zij in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de gevolgen van hun ‘gulle’ beslissingen? De problemen van Ierland zijn verhoudingsgewijs klein, maar wanneer wij onze schuldenlast niet kunnen dragen zal dat niet alleen dit land raken.
De financiële transacties die leidden tot de Ierse windhandel in onroerend goed zijn onlosmakelijk verbonden met de ingewikkelde werkelijkheid van het moderne Europa, met haar onderlinge afhankelijkheden. Deze werkelijkheid vormt een uitdaging voor iedereen. Ook de grootste en rijkste landen kunnen deze uitdaging niet alleen aangaan. Evenmin kan een van ons het zich veroorloven vol eigendunk te zijn. Want wanneer we afhankelijk zijn van anderen is trots een weelde.
Dit artikel werd geschreven voor Streven in het Engels en werd in het Nederlands vertaald door Herman Simissen.