De rol van de Europese Centrale Bank
Ik hoor de fundamentalistische economen uit het noorden protesteren: ‘Ja maar die landen hadden hun huis in orde moeten houden. Dan zouden de financiële markten, die altijd gelijk hebben, hun vertrouwen niet hebben verloren’. ‘Eigen schuld, dikke bult’, hoor ik voortdurend uit de mond van de marktfundamentalisten.
Zo eenvoudig is het niet. Landen kunnen getroffen worden door een recessie of een bankencrisis waarvoor ze slechts gedeeltelijk verantwoordelijk zijn. Er zullen altijd schokken zijn die landen in problemen kunnen brengen en die twijfels zaaien in de financiële markten over de capaciteit van die landen om de schulden terug te betalen. En zoals ik betoogd heb, in een muntunie worden die twijfels uitvergroot, met grote instabiliteit tot gevolg. Vandaag is die twijfel omgeslagen in paniek, waardoor het ene na het andere land wordt getroffen door massale verkopen van staatsobligaties.
Om dit probleem op te lossen is ook een collectieve aanpak noodzakelijk. Hier komt de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) op de proppen. De ECB is de enige instantie die deze paniek kan stoppen. Ze kan dit doen door aan te kondigen dat ze ongelimiteerde steunaankopen zal doen van overheidsobligaties, en dit zolang de crisis voortwoekert. In die aankondiging moet ze ook duidelijk maken dat ze niet zal toelaten dat de rentevoet op Spaanse, Italiaanse, Belgische en andere obligaties met, bij voorbeeld, meer dan 300 basispunten boven de Duitse rente mag uitstijgen. De ECB heeft de middelen om die strategie waar te maken en het vertrouwen te herstellen. In een dergelijk klimaat van vertrouwen krijgen beleggers een interessante deal: ze krijgen een flink extra rendement, en de garantie dat hun potentiële verliezen beperkt zijn. Vele beleggers zullen terugkeren als kopers, zodat de ECB relatief weinig staatsobligaties zal moeten kopen. Bovendien werken die extra 300 basispunten als een penalty rate voor de overheid en geven ze een prikkel om de schulden af te bouwen.
Tot voor kort bleef de ECB weigeren. In december van verleden jaar besliste de ECB om massaal veel geld toe te stoppen aan de banken in de hoop dat ze daarmee staatsobligaties zouden kopen. De ECB wilde dat zelf niet doen en zette de banken aan om dit in haar plaats te doen. Het effect was spectaculair. De markten kalmeerden en de paniek verdween. Rentevoeten daalden opnieuw. Het bluswerk had de vuurhaard gedoofd.