Vergaarbak
De tentoonstelling is ingericht in één grote overzichtelijke zaal, en imponeert door enkele meer dan menshoge foto's, uitvergrote prenten van de abdijen, waaronder de verdwenen Sint-Michielsabdij van Antwerpen. De vitrines vormen een parcours waaraan men zich niet kan onttrekken en belichten de veelheid aan themata die in de bibliotheken werd aangetroffen. Bondige samenvattingen maken duidelijk waaraan men zich kan verwachten, en elk thema wordt treffend geïllustreerd aan de hand van enkele mooie drukken, bij uitzondering door een handschrift. Niet enkel geestelijke literatuur, die men wel verwacht (bijbels, geschriften van de kerkvaders en pastorale handboeken), maar juist zaken die men er niet veronderstelt: architectuur, kosmografie, botanica, geneeskunde. Maar ook literatuur (in de zin van letterkunde, ‘leesboeken’) werd verzameld. Dit alles in functie van de kloosterlingen/kanunniken en hun novicen en hun ‘éducation permanente’, een begrip dat in een abdij al bestond voordat een Franse minister van Onderwijs ermee op de proppen kwam. Bidden, werken, lezen en leren, het stond op één hoogte en was dagelijkse kost. Het kennen van de gehele wereld bood een goede basis om te preken, en te weten waarover men sprak (hoeveel politici zijn recent al niet door de mand gevallen door hun gebrek aan algemene ontwikkeling?).
Nieuwsgierigheid en intellect werden in de abdijen toegejuicht en aangemoedigd, in om het even welke tak van wetenschap. Met diverse disciplines onder één dak kon een abdij een microkosmos blijven, niet anders dan nu met een diverse vriendenkring. De meest actuele inzichten moesten gekocht worden, de bibliotheken zelf ontstonden uit oudere boekerijen, door erfenissen, schenkingen en legaten. Meestal gedateerde boeken, ofschoon Het Boek natuurlijk nooit gedateerd is, enkel de laatste vertaling ervan. Elke monnik, buitenpastoor of kanunnik liet zijn privé-bibliotheek na aan de abdij, waardoor de collectie soms weinig samenhang lijkt te vertonen, of beter gezegd: buitenbeentjes bevat.
Want de selectie uit de bibliotheken van de abdijen van Averbode, Bornem, Postel, Tongerlo en Westmal-le is een keuze uit relatief jonge bibliotheken. Voor de Hollandse lezers: in de Franse tijd werden alle kloosters opgeheven en hun bezittingen aangeslagen, enkele stuks konden gered worden, het merendeel kwam in de handel, soms (Luik) profiteerde de universiteit ervan. De huidige bibliotheken in de vijf abdijen zijn samengesteld in de laatste twee eeuwen, van