Een huis en twee pakketten
Het Open Jaar poogt deze beginselen te realiseren met een drievoudig opzet: het wonen in een gemeenschapshuis, het studiepakket en het huispakket.
Studenten van het Open Jaar wonen samen in het Dondeynehuis. In dit gemeenschapshuis woont ook de directeur met vrouw en kinderen. De toenemende individualisering van de student in de steeds groter wordende studentenmassa, alsook de steeds dieper wordende kloof tussen studenten en de andere leden van de universitaire gemeenschap, kunnen met succes worden tegengewerkt door hedendaagse equivalenten van het universitair college in de oorspronkelijke zin: een vorm van samenleven van studenten met hun studiebegeleider, die overigens nauw verbonden is met de idee van universiteit. In het Dondeynehuis wordt niet alleen aandacht geschonken aan het studeren en leren, maar ook aan het ‘samen-leven’, samen ‘huis-houden’, samen vieren, samen leren.
Al de studenten van het Open Jaar zijn deeltijds student eerste kandidatuur wijsbegeerte. De kern van het studiepakket is immers filosofisch. Een historische en een systematische inleiding in de wijsbegeerte alsook een inleidende cursus in de moraalfilosofie bieden de studenten conceptuele kaders om, over de verschillende disciplines heen, na te denken over actuele culturele, sociale en spirituele uitdagingen en over de eigen rol daarbij. In een cursus theologie wordt stilgestaan bij de oorsprong van de geloofstraditie en bij de kenmerken van de geloofservaring. Zo leren zij op een volwassen wijze positie te kiezen tegenover het geloof en de christelijke traditie van de westerse cultuur. Elk student volgt daarnaast ook een niet-filosofisch keuzevak dat een goede inleiding biedt in een studiegebied waarvoor hij of zij interesse heeft. In kleine groep krijgen de studenten ook nog spreek- en schrijfoefeningen in de moedertaal en in een vreemde taal. Hierbij wordt gepoogd de inhoud van de gesprekken en schrijfopdrachten te laten aansluiten bij de cursussen. Ook voor studiebegeleiding en monitoraat wordt gezorgd.
Naast het samenleven en de studie is er een derde groot luik: het zogenaamde huispakket. Hiermee bedoelt men een reeks activiteiten van culturele, sociale en spirituele aard, die speciaal voor de studenten van het Open Jaar worden ingericht. Bij het bepalen van deze activiteiten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen die de kandidaten van het Open Jaar in voorafgaande gesprekken kenbaar maken. Naast het aanbod dat voorzien wordt kunnen de studenten ook zelf activiteiten voorstellen en organiseren. Veel aandacht gaat naar cultuur. Op het programma stonden de voorbije jaren reeds een aantal initiaties in muziek en hedendaagse kunst, door lessenreeksen, concerten en bezoeken aan musea en tentoonstellingen. Voor volgend jaar is onder meer een inleiding in de Chinese cultuur voorzien. Ook wordt een studiereis naar een Europese stad ingericht (Praag, Barcelona). Dit jaar waren er leesclubs over Chaïm Potok (rond de vraag van ‘cultuur en identiteit’). Ook de eigen creativiteit wordt gestimuleerd