Wetenschap binnenste buiten
De geheimen van de materie
Geert Verschuuren
Elke cultuur heeft z'n eigen heilige koeien. In onze cultuur zijn dat de wetenschappers. Ze worden vol ontzag met rust gelaten. Wat wetenschappers beweren - in de naam der wetenschap - is orakeltaal.
Dit jaar heeft Streven over dit onderwerp een nieuwe rubriek. Een rubriek waarin de wetenschap aan het woord komt. Maar niet met de pretentie dat zij het laatste woord heeft. In deze nieuwe rubriek willen we verder kijken dan de wetenschappelijke neus lang is. En daar heb je een filosofische bril voor nodig.
Elke maand een nieuwe bijdrage vanuit filosofische optiek, over een actueel onderwerp uit de natuurwetenschappen dat kritisch uiteen wordt gerafeld. Een analyse die soms tot op het bot gaat. Een kijk die het doen en laten van wetenschappers wat meer transparant wil maken. Kortom, een visie die soms nieuw, soms anders, soms gewaagd, soms onverwacht is, maar - zo hopen we - nooit vervelend.
Wat er zoal ter sprake komt? Een kleine greep uit de onderwerpen is wellicht voldoende om u nieuwsgierig te maken. Wat dacht u van DNA als geheim van het leven? En onze ethiek, ligt die genetisch verankerd? Hoe menselijk is de wetenschap? Is Adam noodgedwongen gezwicht voor moeder Aap? Kunnen machines denken? En hoe denkt de menselijke machine?
Vele vragen die de wetenschap al beantwoord lijkt te hebben. Of misschien toch niet? Om daarachter te komen moet je de wetenschap soms binnenste buiten keren.
* * *
Wat weten we van de wereld om ons heen? In een bepaald opzicht veel, namelijk veel meer dan honderden of zelfs tientallen jaren geleden bekend was. In een ander opzicht valt het toch wat tegen wat we nu precies weten. Met name in de quantummechanica stoten we op een aantal situaties waar nog geen bevredigende verklaring voor is.