Het basisinkomen als derde weg?
Walter van Trier
Een opvallend onderdeel van de Agathotopiaanse instellingen is de uitkering aan elke burger van een gelijk basisinkomen. Een inkomen dat dus niet afhankelijk is van het geslacht, het ras, de gezinssituatie, de behoeften, de beroepsloopbaan, betaalde bijdragen, de werkbereidheid of zelfs de inkomenssituatie.
Deze idee duikt geregeld op in Meades geschriften. In ‘Agathotopia’ gaat het om een ‘sociaal dividend’ dat gefinancierd wordt uit een Nationaal Vermogen. Dezelfde idee komt ook onder andere vormen voor. In een artikel over de armoede in de welvaartsstaat prijst Meade een uit belastingen gefinancierde universele uitkering, omdat hij verwacht dat ze beter dan de bestaande uitkeringsregelingen de armoede zal bestrijden. In andere geschriften bepleit hij een onvoorwaardelijke uitkering om in een marktomgeving efficiëntie, vrijheid en bestaanszekerheid te garanderen, zij het als surrogaat voor een moeilijk door te voeren herverdeling van het vermogen over alle burgers, wat volgens Meade tot eenzelfde resultaat zou leiden.
Hoewel de idee van een onvoorwaardelijke en universele uitkering niet tot het standaard arsenaal van de sociale beleidsmakers hoort, is ze zeker niet enkel het stokpaardje van een eigenzinnig intellectueel.
In de loop van de jaren tachtig vormde het basisinkomen in de meeste Europese landen het voorwerp van een uitgebreide discussie. In de meeste van onze buurlanden vindt men de idee courant vermeld als één van de mogelijke alternatieven in publikaties over het vraagstuk van de hervorming van de welvaartsstaat. Paddy Ashdown, de leider van de Britse liberaal-democraten, spreekt zich in zijn recent boek, A Citizen's Britain, onomwonden uit voor de gefaseerde invoering ervan. En reeds in 1985 publiceerde de Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een rapport, Waarborgen voor Zekerheid, dat een hervorming van het uitkeringsstelsel voorstelde waarvan een basisinkomen het fundament vormde. In België werd het debat omtrent het basisinkomen geïntroduceerd door het Waalse Collectif Charles Fourier, een groep gevormd rond de Louvain-la-Neuve filosoof Phi-