Brief uit Kenia
Johan de Wit
Aids in Afrika
Jaren voordat de term Aids gewoon spraakgebruik werd was er al een onbekende ziekte gesignaleerd, ruwweg rondom het Victoriameer in hartje Afrika, die de naam kreeg van ‘wasting disease’ (vermageringsziekte): de mensen werden ziek, verloren kracht en gewicht en stierven. Nog steeds manifesteert zich Aids vaak op die manier. In die streken richtte Aids grote verwoestingen aan. En Aids heeft hier niets van doen met homoseksualiteit. Louter gelet op dit vroege begin en de grote aantallen patiënten, ligt het in de rede het ontstaan van Aids in Afrika te lokaliseren. Dit is lijnrecht in tegenspraak met een diep verbreid volksgeloof in Afrika, dat Aids begonnen is als gevolg van militaire experimenten in de VS en dat Aids Afrika bereikte via het internationale toerisme.
Hoe nu het tamelijk explosieve verloop van Aids in de VS te verklaren? Een aantrekkelijke hypothese is dat vanuit de VS goedkoop bloed in massale hoeveelheden in (West-) Afrika werd gekocht en ‘gepoold’, d.w.z. dat bloed van veel donors werd samengevoegd. Een enkele Aidspatiënt is dan voldoende om een grote hoeveelheid bloed te besmetten! In de VS werd tot voor enkele jaren veel bloed gebruikt in ziekenhuizen. Nu is dit sterk verminderd, want het is duidelijk geworden dat grote aantallen patiënten, die, bij gebrek aan voorraden, geen bloed toegediend kregen, toch beter werden.
De voedingsbodem voor Aids in de VS bleek de combinatie te zijn van drugs en homoseksualiteit. Dit geldt evident niet voor Afrika. De verbreiding in Afrika volgt sociale verschuivingen: bevolkingsaanwas, trek naar de steden, verlies van het traditionele gedragspatroon in stamverband. Leg daar bovenop de promiscuïteit. Over dit tere onderwerp bestaan weinig of geen gezaghebbende studies. Toch moet de promiscuïteit enorm zijn, gezien het olievlek-karakter van de ziekte. Veel vrouwen zijn beangst: bang dat de echtgenoot eens een slippertje maakt, en één keertje is al genoeg.
Ongetwijfeld zal de ontdekker van een efficiënte therapie tegen de ziekte een van de helden worden van de volgende eeuw. Maar zover zijn we nog lang niet, ook al verrichten wetenschappers en de farmaceutische industrie