ondertussen gebleken dat ook Alstein, een van de allerlaatste paradepaardjes van Standaard-Uitgeverij, een contract afsloot met Hadewijch. Zijn novellenbundel Een Stel Voorname Heren zal er, ietwat bijgeschaafd, verschijnen onder de nu wel zeer ironische titel Angèle.
Het is typerend voor Vlaanderen dat er in verband met het ontslag van Weverbergh grote animositeit is ontstaan over allerlei bijzaken. De kern van de zaak is door de uitgever van Ons Erfdeel, Jozef Deleu, kort en duidelijk weergegeven in de Standaard der Letteren van 5-6 april. Het Vlaamse kapitaal heeft nooit belangstelling getoond voor de boekenmarkt zoals die vandaag bestaat. Vandaar dat de twee overblijvende groten op de boekenmarkt, Standaard-Uitgeverij en Manteau-Antwerpen, al een tijd geleden opgeslorpt zijn door buitenlandse concerns (Bührmann-Tetterode en Elsevier). En dat er uit Vlaanderen geen kapitalistische tegenwind kwam. Deze ongeïnteresseerdheid van het Vlaamse kapitaal is veel erger dan datgene waaraan nu zoveel krokodillentranen of operettezangen worden gewijd. Met het ontslag van Weverbergh verandert er niet veel. Het gaat om een herschikking. Hoe ‘Vlaams’ Hadewijch en Houtekiet zich ook profileren, ze zitten de facto onder de Nederlandse Combo-koepel. Daaraan verandert het adres van Comboimporteur Westland in Schoten (België) niet veel. Het zaait alleen verwarring. Heeft de Vlaamse vrijzinnigheid iets verloren? Dit argument, dat zeer emotioneel geladen is, wordt nu graag uitgespeeld. Er is nu eenmaal een hardnekkige mythe die wil dat Standaard-Uitgeverij niet-vrijzinnig was en Manteau-Antwerpen het monopolie op vrijzinnigheid had. Het volstaat de auteurs en de titels te bekijken om beter te weten. Bovendien is Manteau niet opgedoekt; er wordt alleen een nieuwe uitgever gezocht.
Het treurige is dat geen enkele Vlaamse uitgever zich heeft kunnen handhaven (op de marginale ‘clubs’ na die nog voortboeren met de methodes van de aloude cultuurflaminganten: Davidsfonds en De Clauwaert). Dit betekent dat het geld en het intellect niet langer samenwerken. Maar dat is niets nieuws. Dat was met Manteau-Antwerpen en Standaard-Uitgeverij al jaren het geval. Het is bitter te moeten vaststellen dat de kwalitatief-interessantere kleintjes (Lotus, destijds, nu alleen nog Soethoudt en Kritak) bevestigd zien wat ze allang wisten. Het Vlaamse geld steunt het Vlaamse verstand niet.
Leo Geerts