en de ruimte waarin ze zich afspeelt, dragen een streng objectief karakter.
Alleen de tokonoma, de beeldnis, die als een heiligdom wordt aangezien, geeft aan het theehuis een persoonlijk cachet. Zij is ee gewijde plaats voor het ophangen van de kakemono. In de schilderingen en gedichten, welke op deze banderol aangebracht worden, en in het kunstvol schikken van de bloemen in deze nis, kan de gastheer zijn persoonlijkheid uitdrukken. Door de tokonoma verkrijgt de hele ruimte aldus een geestelijk en artistiek zwaartepunt.
Het meest volmaakte voorbeeld van deze bouwkunst is het keizerlijk Katsura-paleis, ook Katsura-theehuis genoemd, in Kyôto uit het begin van de 17e eeuw. Hier hebben Japanse vaklui, die zelf priester waren of de plannen uitvoerden van de in het Zen-Boeddhisme opgeleide bouwmeesters, met de grootste zorgvuldigheid en kunstvaardigheid, een meesterwerk van materiaal- en vormbeheersing geschapen. Zij brachten het tot een verbazende volmaaktheid in de juiste keuze en de bewerking van de aan te wenden boomstammen. Het hout werd hier behandeld met een nauwkeurigheid die zeer dicht staat bij onze metaalbewerking. Het werd echter nooit geslepen noch gepolijst. De verbondenheid van de vakwerkman met het materiaal werd een boeddhistische deugd. Nadrukkelijk ervaart de bezoeker dat dit gebouw niet voor een louter materieel doel of voor een soort geestloos comfort is opgetrokken, maar van uit een geestelijke conceptie, die ten slotte het geheim is van alle echte bouwkunst.
Wij hebben gewezen op het werk van Ludwig Mies van der Rohe, omdat dit werk, op een uitzonderlijke wijze, de actualiteit van de Japanse architectuur voor ons aantoont, zonder er rechtstreeks de invloed van te hebben ondergaan. Ook hij bouwt zijn vorm op van uit de kleinste bouwkundige eenheid, gaat uit van een binnenruimte, werkt met een open plattegrond, zet zijn gebouw op pijlers, laat een duidelijk onderscheid zien tussen skin and skeleton.
De Japanse architectuur prikkelt ons tot een nieuwe bezinning op de geestelijke fundamenten van ons bouwen. Wij hoeven niet de Japanse geest in onze gebouwen gestalte te geven. Maar nu onze moderne architectuur zo openlijk de Japanse opvattingen benadert, loont het wel de moeite de geestelijke achtergrond van het Japanse tempel- en theehuis nader te leren kennen.