wolken over de hulde hem te Antwerpen te beurt gevallen en sprak vanuit Sonna's interieur zijn dank uit tot de Vlamingen.
Thornton Wilder's stokpaardje ‘The Matchmaker’, dat hij ontleende aan een oude Weense posse en tot tweemaal toe op de schaafbank legde, werd ook hier vertoond, nadat het reeds voor enkele jaren in Nederland verscheen. Vlaanderen hinkt nogal gemakkelijk achteraan; vooral wat het schouwburg-repertoire betreft kan het absoluut de bekwame spoed niet volgen waarmede de Nederlanders achter de recente stukken jagen. ‘De Koppelaarster’, zoals ‘The Matchmaker’ ook in Vlaanderen genoemd werd, is zeer uiteenlopend beoordeeld. Best mogelijk dat het een plezierig spel kan worden in een fantasierijke regie, maar toch zit er te veel memel in de ornamenten van de naïeve farce om ze nog met geestdrift te begroeten.
‘Regen’, reeds de vierde herneming van de zes tot op heden vertoonde stukken, is een toneelbewerking naar een novelle van de Engelse romancier Somerset Maugham. De voortreffelijke dramatische conceptie door Colton en Randolph kan in niets meer aan de oorspronkelijke vorm doen denken. Het thema van de moraliteitsprediker, die het slachtoffer wordt van zijn overdreven ijver, wordt door de exotische sfeer van een paradijsachtig eiland in de Stille Zuidzee sterk beklemtoond. De protestantse zendeling, die niet rusten zal voor hij een uitdagende deerne overtuigd heeft van haar zondig leven en die zich na haar bekering, aan haar vergrijpt en zelfmoord pleegt, is een dramatisch geweldig geladen personage, op dat gebied zelfs een prototype omdat zijn gerefouleerde passies hem naar een daad drijven, die zijn ondergang wordt. De Antwerpse K.N.S. behaalde met stuk en verzorgde vertoning een terecht verdiend succes.
Het Nederlands Kamertoneel, dat vorig seizoen met de schoonste lauweren uit het Antwerps toneelleven bekroond werd, stapte met het verkeerde been het nieuwe seizoen in. ‘Sire Halewijn’, van de Frans-schrijvende Belg Herman Closson, werd aangekondigd als toneelbewerking van de oude Nederlandse ballade waarin Germaanse brutaliteit en heldhaftigheid gemilderd worden door de eenvoudige poëzie van het verhaal. Het dramatisch en lyrisch karakter van de historie waarin Blauwbaard de vrouwen tot zich lokt om ze te vermoorden en door één van hen gedood wordt, werd getransponeerd tot een analyserend debat over het sensuele liefdeleven in een weinig originele en cerebrale taal. Ook de vertoning was niet van het traditionele karaat, dat het gezelschap gewoonlijk garandeert.
In de Brusselse K.V.S. werd een nieuwe directeur benoemd, die doeltreffende administratieve wijzigingen invoerde. Om de twee weken wordt er van programma gewisseld waardoor de voorbereidingstijd verlengd werd, wat de prestaties zeer ten goede komt. Ook het speelplan werd als het raderwerk van een uurwerk samengesteld en wordt met de orde van een niet te wijzigen kalender gevolgd. Naar het voorbeeld van de Franse theaters worden voor elk stuk telkens de passende acteurs aangeworven, bovendien blijft er een vaste spelerskern behouden.
‘De Roep van de Tortel’, een comedie van de Amerikaanse Nederlander John van Druten, opende het seizoen in een romantische stemming. Het povere verhaaltje van een actrice die een vroegere minnaar, waarmede ze verlegen zit, overlaat aan een vriendin, wordt amusant door de nauwgezetheid waarmede de alledaagse realiteit op de scène begint te leven.
Ook te Brussel werd de feestelijke sfeer voorbehouden voor de tweede vertoning. ‘Jonkvrouw Edelwater’ door S.I. Hsiung, een Chinees sprookje, speci-