De eerste drie foto's horen bij elkaar. Zij geven het moeras weer, waaruit het nationaal-socialisme is voortgekomen en waar het weer naar toe is getrokken. Martin Schouten schreef dat het ‘met opzet lelijke foto's’ waren. Maar dat is zo'n romantische opvatting van de journalistieke fotografie, die stoelt op een misplaatst idee van wat esthetiek is. Het ene grote moment, daarnaar ben ik niet op zoek. Het drama is dikwijls niet meer dan een incident en werkt eerder afleidend. Deze foto's heb ik gemaakt in het kader van een reportage over Duitsland, die in totaal 2½ jaar heeft geduurd. Apart genomen zijn de foto's eigenlijk volstrekt onbelangrijk, maar het gaat om een reeks van beelden, het verhaal.
Lelijke foto's? Het monument van Bismarck op foto 2 heeft met opzet een effect van troosteloosheid en werkt zeer neerdrukkend. Het granieten beeld, waarlangs twee mensen met gebogen hoofden lopen. Een zompige atmosfeer. De mystieke stemming waarin het individu ondergeschikt wordt gemaakt aan het gevoel van nationale eenheid.
Een humorloze foto?
Met dat criterium heb ik deze foto nooit beoordeeld. Nooit aan gedacht. Dat zou ik ook niet willen. Als je een dergelijk monument relativeert, of het idee er achter bespottelijk maakt, dan zou zo'n foto op de een of andere manier weer acceptabel worden en daaraan had ik juist geen behoefte.
Foto 3 is het moderne vervolg van de eerste twee foto's. Burgers die in Hannover een dagje op bezoek komen bij de militairen. Openheid en informatie voor de burgers, hetgeen betekent dat iedereen op de schietbaan mag oefenen. Vooral voor de kinderen een bijzondere attractie.