Ach, kunt u tegenwerpen, dat weet toch iedereen, zo overdrijven makelaars nu eenmaal, daar kun je toch gewoon doorheen kijken? Zeker, dat kan, maar dat betekent dat we dan met elkaar afspreken dat makelaars er in hun aanbiedingen maar wat op los mogen liegen en dat we daar onze schouders over ophalen.
Een tweede voorbeeld. In een persbericht gedateerd 29 september 2004 maakt het kranten- en boekenconcem pcm (Perscombinatie Meulenhoff) bekend dat men besloten heeft om zijn drie literaire uitgeverijen in elkaar te schuiven. De belangrijkste zinnen uit het betreffende persbericht luiden als volgt:
De drie literaire fondsen J.M. Meulenhoff, Prometheus/Bert Bakker en Vassallucci, alle onderdeel van pcm Uitgevers, hebben het voornemen om per 1 januari aanstaande de krachten te bundelen. De vier fondsen zullen onder de naam Meulenhoff Prometheus Uitgevers hun activiteiten voortzetten. (...) Deze herschikking van de fondsen van J.M. Meulenhoff komt voort uit de wens om optimale voorwaarden te scheppen, waarbinnen de fondsen zich krachtiger kunnen profileren. (...) De verwachting is dat de samenwerking tussen de vier literaire fondsen binnen één groep zal leiden tot een betere positionering op de literaire markt.
Tja, de krachten bundelen om voorwaarden te scheppen waarbinnen de fondsen zich krachtig kunnen profileren, daar lijkt op het eerste gezicht niet zoveel tegen. Hoogstens kan de oplettende lezer met wiskunde in zijn pakket zich afvragen hoe het mogelijk is dat je drie fondsen hun krachten laat bundelen om even later vier fondsen met krachtige profilering over te houden. Binnen één groep nog wel. Maar dat is nu eenmaal het hogere balletje-balletje van het concernwezen, zult u zeggen, daar moet je niet moeilijk over doen. Dat heeft dan ook jarenlang niemand gedaan, met als gevolg dat er van uitgeverij J.M. Meulenhoff, in 1995 op grond van een omvangrijk Vrij Nederland-onderzoek nog uitgeroepen tot de beste literaire uitgeverij van ons land, niets meer over is. Alle opeenvolgende maatregelen ten spijt, die er ongetwijfeld steeds weer toe strekten om immer optimalere voorwaarden te scheppen voor een profilering, waarbinnen de toch al sterk gepositioneerde fondsen hun activiteiten nog krachtiger op de literaire markt wisten voort te zetten. Of zoiets.
U zult zeggen: ach, dat weet toch iedereen. Zo formuleren bedrijven nu eenmaal. Daar moet je niet zo flauw over doen. Zeker, tot je dienst, maar dat betekent dat we dan met elkaar afspreken dat mediaconcerns in hun persberichten maar wat mogen aankletsen, en dat we dat verder niet serieus hoeven te nemen.