sombering is niet alleen geen ziekte geweest, maar de passende, om niet te zeggen gezonde reactie op de duidelijke nadering en opkomst van het nationaalsocialisme. Dat ik als iemand die in gelukkige omstandigheden geboren ben op deze ontwikkeling met grotere ontzetting gereageerd heb dan anderen, is geen wonder geweest.’
Daarop volgt een uitleg, waarom zijn eerste boek, Die molussische Katakombe, niet academisch maar Swiftiaans was, een beschrijving van het mechanisme van de leugen. De ondertitel van het boek met politieke parabels was dan ook: Leerboek van de leugen.
Günther Anders, geboren als Günther Stern in Breslau 1902, studeerde filosofie en promoveerde in 1923 bij Husserl met een anti-Husserl-dissertatie over logica. Daarna schreef hij journalistiek, literair en filosofisch werk in Parijs en Berlijn. Van i932-'38 werkte hij aan de utopische roman Die molussische Katakombe over het leugenmechanisme van het fascisme. Emigreerde in 1933 naar Parijs, in 1936 naar Amerika. In de vs had hij allerlei baantjes, als arbeider en als leraar (waarover hij in Lieben gestern geschreven heeft). Vanaf 1945 hield hij zich met de atoombom bezig; hij was initiator van de internationale anti-atoombeweging. In 1950 keerde Anders naar Europa terug en ging in Wenen wonen. Bezocht in 1958 Hirosjima en voerde een briefwisseling met de Hirosjima-piloot Claude Eatherly (in 1961 gaf Robert Jungk de briefwisseling uit, die in het Nederlands vertaald is als Toegang voor het geweten). Een dagboek over Hirosjima en Nagasaki werd in 1965 vertaald: De man op de brug, en afgezien van een selectie ‘dagboekaantekeningen uit het atoomtijdperk’, die Lou Brouwers in 1988 maakte onder de titel Vanaf de toren gezien, is er nauwelijks iets van Günther Anders vertaald.
In 1956 verscheen het eerste deel van zijn hoofdwerk Die Antiquiertheit des Menschen, waarvan in 1980 het tweede deel uitkwam. Verder schreef hij over Kafka, George Grosz, Bertolt Brecht, Eichmann, Vietnam, Heidegger, en publiceerde hij boeken als Philosophische Stenogramme (1965), Die Schrift an der Wand (1967, dagboekaantekeningen 1941-1966), Kosmologische Humoreske (1978), Ketzereien (1982), Mensch ohne Welt. Schriften zur Kunst und Literatur (1984), Lieben gestern. Notizen zur Geschichte des Fühlens (1986), dagboekaantekeningen uit de Amerikaanse tijd; en in 1985 Tagebücher und Gedichte.
In 1988 verscheen een studie over Anders van Paul van Dijk: Antropologie in het tijdperk van de techniek.
Gunther Anders met Hannah Arendt