[Nummer 102: Levenslopen]
Redactie
Bij dit nummer
Van mensenlevens beklijft in het gunstigste geval een verhaal, en ook dat kan nog op velerlei wijzen verteld worden. Of het nu om de levens van anderen of de eigen levensloop gaat, de beschrijvingen hebben gemeen dat ze gemodelleerd worden naar voorbeelden of zelf als voorbeeldig worden gepresenteerd. Mensen leven naar beelden en zien zo ook de levens van anderen. Het woord voorbeeld is in verband met de levensloop nogal dubbelzinnig. Als dit nummer van Raster voornamelijk uit voorbeelden van levenslopen lijkt te bestaan, is dat een doelbewust dwaalspoor.
Hoe de veelheid aan mogelijkheden - de levens van helden, heiligen, kunstenaars en sterren, vie romancée, biografie, memoires, ziektegeschiedenis, gevalsbeschrijving, zelfportret, in memoriam, curriculum vitae - onder één noemer te brengen? Het woord ‘levensloop’ tart elke beschrijving - maar wat is een levensloop zonder beschrijving, wat een leven zonder verhaal? Hoe beschrijf je een mensenleven? Laat een leven zich in twee, drie betekenisvolle momenten samenvatten, of schuilt de essentie juist in de kleine details?
De kortste levensbeschrijvingen, zoals ze te vinden zijn in de geslachtsregisters van Genesis, vermelden niet meer dan een naam, het verwekken van zonen en dochters, plus het aantal levensjaren: hier is een mensenleven niet meer dan een schakel in de keten der geslachten. Aan de andere kant van het spectrum staat de moderne biografie - vuistdikke boeken meestal, waarin alle feiten die de biograaf heeft kunnen achterhalen bijeengeharkt en van uitvoerig commentaar voorzien worden, liefst met een uitgebreid fotokatern: de levensloop als een particuliere feitenjungle, waarin geen kattebelletje aan de aandacht ontsnapt.
Het kan ook anders. De levensbeschrijving kan een hoger doel dienen: een stichtelijk of een propagandistisch doel. Zo ontstond bijvoorbeeld een genre als het heiligenleven, waarin duidelijke schema's de boodschap versterken en het leven tot een soort invuloefening wordt: na een losbandig, liederlijk leven volgt de crisis, de ommekeer, waarna de vroomheid een zo hoge vlucht neemt dat het wonderen begint te regenen. Ook de geschreven levens van helden, kunstenaars of politici kunnen