Pause del silenzio.
Normaal gesproken heet niet wat klinkt, maar wat niet klinkt pausa. Rust, heet dat in muziek, en als een rust heel erg lang duurt: generale pauze. Ze bestaat in soorten en maten. Van de hele rust tot de honderdachtentwintigste rust, en als het moet tot de 2-n rust. In andere talen klinkt zij nog weldadiger, nog rustgevender dan in het Nederlands, vooral naarmate zij korter van duur is, zoals in het Engels de hemidemi-semi-quaver rest (1/64), en in het Frans de cent-vingt-huitième soupir (1/128). Dat soupir spreekt boekdelen. Niet zomaar rust - hè hè, eindelijk rust - of pauze zoals in het Duits en het Italiaans - hè hè, even pauze - maar ‘zucht’. Le dernier soupir zou een mooie titel voor een compositie zijn.
Ik weet niet wanneer het begonnen is, maar ik ben op weg een verzamelaar te worden van wat ik voor de duidelijkheid ‘pause delle pause dell silenzio’ noem: onderbrekingen van wat zelf een onderbreking van de stilte is. Een soort stilte in het kwadraat. Een superrust. Na ‘de muziek dat wonder’ wordt het nu tijd voor ‘de rust dat wonder’. Ik geef deze titel onder voorbehoud, want rust noch pauze, laat staan stilte, drukt precies uit wat ik bedoel. De eerste twee woorden klinken te vermoeid, het laatste woord te poëtisch.
De verzameling die aan het ontstaan is, is werkelijk wonderbaarlijk. In concreto ben ik nog niet erg ver, maar voor mijn geestesoor neemt mijn discotheek van de stilte steeds fantastischer vormen aan. Ik kan deze discotheek maar moeilijk beschrijven, want zij is zowel heel groot als heel klein. Elk deel is een geheel, elk geheel een deel.
Laat ik mijn werkwijze toelichten.
Ik verzamel highlights. Rusten waarmee iets aan de hand is. Niet zomaar even ademhalen, zomaar even fraseren, maar de welsprekende stilte. Je hebt natuurlijk de beroemde compositie van John Cage die 4'33" heet. Gedurende de door deze titel aangegeven tijdsduur wordt de musicus verondersteld niets te doen, om zo de luisteraar te dwingen naar de stilte te luisteren, die vervolgens natuurlijk, althans, natuurkundig gesproken, niet honderd procent stil blijkt te zijn. Een dergelijke stilte is mij te nadrukkelijk, te didactisch ook. Nee, wat ik bedoel is een stilte als deze:
Cantate 82 (‘Ich habe genug’), aria ‘Schlummert ein, ihr matten Augen’, m. 64, vierde tel