gen op het gebied van de wc-reinigers; dan dreunt de band verder. Het genot wordt alleen door de ratelende boodschappen van de vervoerscentrale gestoord. De voetgangerszone is zonder meer off limits. Ze wordt trouw van geluid voorzien door inca's in poncho's; de indianen komen meestal uit Vöcklabruck en omgeving. In de voorsteden woeden de straatfeesten; de geur van aangebrand vet kruidt de topprestaties van de 500 Watt-versterker. In restaurants zónder muziek betaal je het dubbele. Wie het waagt de kapper te bezoeken, doet er goed aan zich uit te rusten met een doosje Oropax. Ook torenflats kun je maar beter mijden; als bezoeker ben je op de brandtrap aangewezen, omdat de liften allemaal verpest zijn. Zelfs
op je slaapkamer moet je de geluidwerende ramen 's nachts gesloten houden, omdat levenslustige cabriobezitters tot in de ochtendschemer hun audio-apparatuur wensen te testen.
Er zijn mensen, ja zelfs vrienden, die me, telkens als ik mijn oren dichtstop, voorhouden dat ik mijn cultuurkritische klachten maar beter kan laten zitten. Cultuurkritiek! Daar kan ik alleen maar bitter om lachen. Die lui hebben geen flauw benul. Ze zijn niet in staat een aversie van een fysiologische reflex te onderscheiden. Ze beelden zich in dat het probleem thuishoort in de culturele bijlagen. Ik zou hun liever een blik in de medische encyclopedie aanbevelen. Weliswaar ontbreekt daar het trefwoord kotsen, maar onder emesis of vomitus kunnen zij zich ervan overtuigen dat deze kwestie niet met verwijzingen naar het werk van Botho Strauss afgedaan kan worden.
Het gaat veeleer - ik citeer naar de strekking - om de achterwaartse lediging van de maaginhoud als complex proces van reflexen met efferenten in de nervus vagus en glossopharyngeus, in de zenuwen van de ademwegen, de buikmusculatuur en het middenrif. Het symptoom is veelduidig. Het kan door afferenten worden veroorzaakt, die uitgaan van het slijmvlies van de keelholte en de maag, maar ook van het reuk-of smaakorgaan of van het vestibulum. Ook een directe prikkeling van het braakcentrum komt in aanmerking, bij voorbeeld bij druk op de hersenen. Vaak echter zijn psychische oorzaken verantwoordelijk voor de vomitus. In bepaalde omstandigheden kan ook gedacht worden aan de ziekte van Menière, die blijkbaar iets te maken heeft met de oren. Zoveel over de medische situatie.
De leek heeft daar vanzelfsprekend allemaal geen boodschap aan. Het telkens terugkerende kokhalzen, waar een ander last van heeft, laat hem koud. Zelfs bij goede bekenden moet ik op adviezen en vermaningen als de volgende bedacht zijn: Stel je niet zo aan! Wees toch verstandig! Moet jij altijd per se zo lichtgeraakt reageren? Leer toch eens iets te accepteren!