tussen de taalgroepen uitgekristalliseerd, dan vinden een, twee, of zelfs drie namen hun weg naar de kaart. Hoe veeltalig een streek ook mag zijn, hanteert men in het onderhavige land de knoet, dan telt het numeriek argument niet en wordt de taal van de overheerser gebruikt. Sommige overheersers zijn daar milder in dan andere. In de Schotse Hooglanden, in de 18e eeuw met geweld door de Engelsen onderworpen, zijn de veldnamen vaak Keltisch, doch zodra een vlek er maar enigszins toe doet, wordt een Engelse of verbasterde naam gehanteerd.
Elders duiken officieel weggeretoucheerde talen opeens weer op wanneer de macht van het centrale bestuur verschuift naar de regio's. Twintig jaar na de dood van de generalissimo is de kaart van Catalonië weer Catalaans geworden. Het conservatieve Galicië was een stuk trager, maar tegenwoordig is op de kaart een nieuwe, een Galicische werkelijkheid ontstaan.
In Spanje is de cartografische illusie van de uniforme natiestaat verdwenen. Maar elders is de werkelijkheid van de kaart een andere dan die van de ontmoetingen in het terrein. In dat opzicht speelt ook de schaal een vertekenende rol, hoe kleiner de schaal, des te beperkter het blikveld.
De namen op de kaart zijn nog maar één aspect van de bijziendheid van de cartograaf. Merkwaardig blijven met name op grootschaliger kaarten de grenzen. Op de officiële kaarten van Ecuador is het land bijna twee keer zo groot. Door het midden van het land loopt een dunne rode lijn ‘Línia del protocolo de Río de Janeiro de 1942’. In de werkelijkheid van alledag begint hier het territorium van erfvijand Perú. Maar ook Italiaanse kaarten kunnen er wat van. Hier is het niet zozeer de grenslijn die op de ‘verkeerde’ plaats ligt, maar veeleer de naamgeving. Italiaanse namen reiken tot voorbij Rijeka (It. Fiume) dat tegenwoordig diep in Kroatië ligt.
Over wereldkaarten en projecties is al vaak geschreven. Europa ligt op Europese kaarten altijd in het middelpunt, maar hetzelfde geldt voor China of de Verenigde Staten. Kaarten bepalen de visie op de wereld. Alleen al het kijken op de eigen wereldkaarten van de diverse imperia kan in dat opzicht verhelderend werken. Wat zou het mooi zijn om zonder vooringenomenheid de werkelijkheid voor eens en altijd vast te leggen. Enkele jaren terug stond in de Volkskrant een verhaal over de ideale atlas. Als ik de strekking goed begrepen heb, dient de ideale atlas een afspiegeling te zijn van de werkelijkheid en geen vertekeningen in schaal te zien te geven. Kamtsjatka, een schiereiland aan de verste rand van Siberië zou op dezelfde schaal moeten worden afgebeeld als Nederland, en datzelfde moest ook gelden voor verafgelegen eilandloze