der kritiek op de psychoanalyse. Studer voert lange gesprekken met Laduner over diens hooghartige omgang met de patiënten. Daarbij komen problematische aspecten van de psychoanalyse ter sprake, die in de wetenschap (bij monde van Jürgen Habermas) pas dertig jaar na het verschijnen van deze roman aan bod zullen komen. Laduner wordt onder andere verweten, dat hij de analyse te natuurwetenschappelijk opvat; zijn quasi rationele experimenten met hormonen en infecties hebben vele doden tot gevolg.
Studer had ook in de andere misdaadverhalen die Glauser voor hem schreef een hekel aan een puur rationele werkwijze. Hij heeft zijn eigen methode en die past bij zijn karakter. ‘Erstens: man musste sich im Hintergrund halten. Zweitens es war notwendig, alle Mitspieler kennenzulernen, sich einzuschleichen, nach und nach, in ihr Vertrauen, mit ihnen zu leben, eine Zeitlang, um dann die kleinen Beobachtungen, die alltäglichen, zusammenzusetzen, wie man ein Steinbett legt als Fundament einer Strasse. Stein an Stein, geduldig... Endlich ist der Weg fertig und er führt zum Schuldigen.’
Wie zo te werk gaat, vindt aan het eind van zijn weg meer dan alleen de moordenaar. In de loop van het verhaal blijkt bijna iedereen een serieus motief voor de moord op de directeur van de kliniek te hebben. Studer probeert zich in te leven in kindermoordenaars, simpele zielen, eeuwige verliezers, psychopaten, kleinburgers en kapitalisten. Daardoor wordt het misdaadverhaal tot een maatschappijkritische roman. Studer ontdekt dat het rijk van Matto zich tot ver buiten de poorten van de kleine kliniek uitstrekt. Wat daar voor fatsoenlijk of verheven door moet gaan, ontmaskert hij als schijnheiligheid. Niet voor niets blijkt de saaiste filister uit de roman de moord op zijn geweten te hebben.
Er schuilt een zekere ironie in het feit dat Studer in Zwitserland kort na het verschijnen van Matto regiert zoiets als een nationale held werd. Glausers romans werden vrijwel direct verfilmd en waren geliefd bij een miljoenenpubliek. Maar zoals zo vaak ging de literaire waarde van de boeken daarbij verloren. Studer werd in de films een Maigret-achtige detective, die zijn politieke overtuigingen voor zich hield.
Friedrich Glauser raakte door deze receptie van zijn werk in de vergetelheid. Hij was jarenlang alleen nog maar bekend bij een klein aantal Zwitserse auteurs. Met name Friedrich Dürrenmatt heeft op Glausers motieven voortgeborduurd; zijn beroemde misdaadverhaal Der Richter und sein Henker is in wezen een Studer-pastiche.