log, werd vermoord door anarchistische militanten. Rechts of links werd hij daar niet van maar hij heeft opgelucht de allure van Felipe González ervaren.
Aan de latere literaire trend in Spanje om alsnog, toen het mocht, taboes te doorbreken of met de vorm te experimenteren, in navolging van wat elders in Europa al was gebeurd, deed hij evenmin mee. Hij bleef compacte romans schrijven naast erudiete, polemische essays over stijl en inspiratie.
Binnen de Spaanstalige wereld is de in Spanje wonende Uruguayaan Onetti, net zo'n grijsaanbidder, zijn geestverwant, maar Onetti werkt met dunne lijnen en stippen en hapert vaak, waar Benet breeduit en diffuus geestesgesteldheden door elkaar laat lopen. Misschien kun je Onetti een expressionist en Benet een barokke conceptualist noemen. Beiden zijn ongenadig.
Het Región uit de titel is denkbeeldig maar zonder moeite te situeren in N.W.-Spanje, tussen León en Asturië, waar Benet heeft gewerkt. De betekenis van Región is Streek en gezien de vele bijbelse verwijzingen in Benets werk zou de titel wel eens een variant kunnen zijn op ‘Van stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’. Dan staat er dus: Ge zult terugkeren tot/naar Región. Maar misschien betekent het ook iets als ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent...’, waarbij ik denk dat we in Benets ogen allemaal voor een dubbeltje geboren zijn. Región is geen gelegenheidslocatie maar keert in de zes of zeven latere romans van Benet terug zodat een vergelijking met Faulkner en zijn Yoknapatawpha County is gerechtvaardigd.
Benet vond het landschap en de metaforiek die hij eraan kon ontlenen geschikter als decor voor zijn werk dan de grote stad en dit is opnieuw een groot verschil met Onetti, die juist bekend staat als auteur van de eerste existentialistisch gekleurde grotestadsroman in het Spaans. Overigens zijn beiden, Onetti en Benet, sterk beïnvloed door Faulkner, hét voorbeeld voor Spaanstalige auteurs van nu blijkt telkens weer (ook Márquez zal hem altijd noemen, en Vargas Llosa); veel stemmen door elkaar heen, dialogen vol gaten, monologen die werelden willen omvatten, en doemvolle passies waarvan eenzaamheid de belangrijkste is. Geen koketterie, geen vitaliteit die positief te interpreteren zou zijn, behalve de mentale kracht en haar overlevingstrucs. Geen soelaas.
Dit fragment is het tweede deel van hoofdstuk één uit het 315 bladzijden tellende boek. Het is gekozen omdat het een geschikte lengte heeft