a: Met uw oren hoort u dus niets?
n: Met mijn oren hoor ik mijn muziek nog niet. Maar ik doe mijn best om haar te horen. En mijn kinderen, of de kinderen van mijn kinderen, die zullen haar wel horen. De langgolvigste gedeelten van mijn muziek worden trouwens door sommige kinderen al gehoord.
a: Men zegt toch ook dat sommige kinderen de kreten van vleermuizen horen. Als ze dan groter worden, gaat dat vermogen verloren. Bij mijn weten is er niets van bekend dat het vermogen om ultrasone geluiden op te vangen zou toenemen.
n: Vermogens nemen toe als de behoeften toenemen. Hoe is het hoorvermogen ontstaan? Uit de noodzaak bepaalde geluiden op te vangen. Die noodzakelijkheid viel echter niet samen met de muzikale noodzakelijkheid. Zou deze eenmaal met genoeg klem eisen dat ook het ultrasone bereik wordt veroverd, dan zullen zich, net als bij dolfijnen, vanzelf dienovereenkomstige organen ontwikkelen.
a: Is het normale hoorbereik voor muziek te klein?
n: De bandbreedte van het huidige hoorbereik is véél en véél te klein! Ik zei het al: De tonen van de Europese muziek, door mij ook wel geometrische muziek genoemd, zijn maar een klein gebied in de totale wereld van het akoestisch waarneembare. En dat is op zijn beurt weer een klein gebied in de wereld van potentiële geluidsgolven tot een miljoen kilohertz. Dat zouden, wanneer men alleen de tonen in aanmerking neemt, zestien octaven zijn.
a: En die zijn allemaal nodig?
n: Het akoestisch waarneembare bevindt zich in het bereik dat muzikaal gesproken het oninteressantst is. Ik zeg: De mensen zijn korthorend!
a: U bedoelt dat de mensen alleen maar onscherp horen?
n: Ze horen niet alleen onscherp, maar het hele bereik van het akoestisch waarneembare ligt aan het onscherpe einde van de band, namelijk daar waar zich de lange golven bevinden. De lange golven geven alleen onscherpe, toevallige echo's. Daarom gebruiken vleermuizen en vooral dolfijnen, de eigenlijke musici onder de dieren, kortere golven. Zouden onze ogen zo onscherp zijn als onze oren, dan zouden ze enkel op warmtestralen reageren. Hoe korter de golven - en ze bereiken aan het andere einde van de band de kortheid van lichtgolven - des te scherper wordt de wereld waargenomen.