de weeïge lijnvoering van Jugendstil-schilders. Het zijn schilderijen over schilderkunst, over afbeeldingen van anderen. Het maken van eigen beelden, het vinden van een eigen stijl, lijkt Picabia geen moment te interesseren. In de jaren dertig keert hij weer terug naar het naturalisme, dat tien jaar later uitloopt op schilderijen die in hun kitscherigheid zowel doen denken aan de kunst van het fascisme als aan de boulevardkunst zoals die aan de zuidkust van Frankrijk werd en wordt verkocht. Het zijn schilderijen die de indruk maken kopieën te zijn, geen originelen. In 1940 schilderde hij zelfs even, als een zijstapje, een schilderij in de stijl van het Sowjet-realisme, La polonaise, een doodgevroren of binnenkort dood te vriezen vrouw in de sneeuw. Na de oorlog bekeert hij zich tot de abstractie om tenslotte te eindigen met materie-achtige schilderijen waarin kleurige punten voor de accenten moeten zorgen. Enige samenhang, ontwikkeling of wat dies meer zij valt er niet in zijn werk te ontdekken.
Net als de dadaïsten, als Duchamp, moet Picabia lang hebben nagedacht hoe hij zich kon onttrekken aan de wereld van de beeldende kunst, hoe hij een methode kon vinden om zijn werk waardenvrij te houden. De dadaïsten dachten haar te kunnen ontkennen en werden er tenslotte in opgenomen. Duchamp spreidde de grootst mogelijke onverschilligheid ten toon maar onderging tenslotte hetzelfde lot. Picabia besloot een schilderkunstige carrière in beeld te brengen, een carrière waar hij als regisseur zelf buiten stond.
Zo ontstond het leven van een twintigste-eeuwse schilder in de vorm van een serie schilderijen, een oeuvre, dat in zijn geheel een satire is op al die modieuze hansworsten die van de ene naar de andere stijl huppelend aan de leiband van kunsthandel en museumwereld wanhopig probeerden bij te blijven. De prijs die Picabia daarvoor moest betalen was hoog en werd met een superieur gevoel voor het komische betaald: hij verdween geheel in de rol die hij zijn levenlang speelde.
De echte Picabia overleed in 1953. Wat hij de wereld naliet was een bedrieglijk echte nabootsing van een schilderkunstig oeuvre dat aan de wanden van het museum in Düsseldorf (of waar dan ook) zowel de konservators als het publiek voor gek zet en dat, iedere keer wanneer het bij elkaar wordt gehangen, opnieuw als een lachspiegel zal werken.
Evenals Duchamp werkte Picabia zijn hele leven konsekwent aan