verdienen wat meer relief te krijgen:
I. Beroep op het vermogen van de lezer om algemene conclusies te trekken uit individuele gevallen. v.h. Reve leest niet zozeer teksten of boeken, als wel zinnen, alinea's of hooguit stukjes:
‘de negatieve variant van de gewaarwording die door F. Nietzsche en G. luijters beschreven is: je leest toevallig één regel van een schrijver die je niet kent en je weet meteen zeker dat je alles wat die schrijver ooit gemaakt heeft zult gaan lezen’ (7).
‘Als ik me er echt toe zet een alinea helemaal te lezen, dan begrijp ik vaak maar al te goed wat er beweerd wordt.’ (7)
‘Een goede zin, een treffende alinea zal men bij hen zelden aantreffen.’ (8)
‘Zo iemand, dan moet toch zo'n deskundige in staat zijn een leesbare van een onleesbare zin te onderscheiden.’ (8)
‘Neem de beroemde dialoog over Barbertje aan het begin.’ (16)
‘Het is onder meer die regel die de lezer meteen al aan het begin doet beseffen dat hij met een zeer goede schrijver te doen heeft, zoals ook de tweede zin van het boek...’ (16)
‘Of neem die passus verderop...’ (16)
‘Of neem de zin, waarmee de al eerder geciteerde Joeri Lotman zijn Voorlezingen over structurele poetica begint.’ (20)
De voordelen van deze manier van lezen springen onmiddellijk in het oog: doordat men in staat is een oordeel over het geheel te geven op basis van een enkele zin of passus, liefst een aan het begin van de tekst, wordt een hoop overbodig denkwerk vermeden. Als een bepaalde passage uit een boek niet deugt kan immers het hele boek ook niet deugen, en sterker nog: als een aantal werken uit de LW niet deugt, kan de hele LW niet deugen. Dat maakt het ook mogelijk om met pakkende voorbeelden te werken. En wie het niet gelooft moet maar met tegenvoorbeelden komen. Zo zijn het citeren van een beginzin van een boek van Lotman en het (overigens onzorgvuldig) weergeven van een passage uit een ander boek natuurlijk voldoende om aan het slot te kunnen suggereren dat Lotman niet serieus genomen moet worden. En zo is het al helemaal niet nodig om aan te geven dat er in de LW veel verschillende stromingen bestaan. Volstaan kan worden met een grove definitie: ‘de verzameling van alle geschriften waarin twee of meer verwijzingen voorkomen naar Käte Hamburger of Roman Ingarden’ (6). Dat ook van het Reve's eigen geschrift tot deze verzameling behoort, dank zij twee verwijzingen naar Käte Hamburger (hier en op p. 21), is niet meer dan een klein schoonheidsfoutje.
Niet minder dan drie citaten die door van het Reve op de korrel worden genomen hebben betrekking op de structuur van al dan niet literaire verschijnselen. Een van de bezwaren die de auteur heeft tegen het benadrukken van structuren is dat de samenhang tussen het geheel en de delen en tussen de delen onderling volstrekt voor de hand ligt en geen zwaarwichtige definities nodig heeft. Inderdaad een eenvoudige waarheid, die nog eenvoudiger wordt in combinatie met het gegeven dat men aan een deel genoeg heeft om het geheel te beoordelen.
2. Beroep op de lezer om zich te laten leiden door respect voor het gezag van erkende wetenschappen.
‘Dus wat de mathematici noemen een aselecte keuze.’ (9) (Dit moet dienen als rechtvaardiging voor de keuze van slechts enkele werken uit de LW. Eerlijkheidshalve zij vermeld dat een paar regels verder de ‘aselecte keuze’ door de schrijver zelf wordt gekarakteriseerd als een ‘paar willekeurig bijeengeraapte teksten der literatuurwetenschap’.)
‘Ik heb uit de mond van een collega-medicus de uitspraak gehoord dat de geneeskunst eigenlijk niet in staat is zieke mensen beter te maken.’ (9)
‘Een natuurkundige is onmiddellijk bereid geestdriftig te vertellen dat niemand weet wat electriciteit eigenlijk is.’ (9) (Onnodig te vermelden dat beide houdingen in schrille tegenstelling staan tot de pretenties van de beoefenaars der LW.)
‘Is het denkbaar dat een over de hele wereld gelezen handboek tandheelkunde, geografie of internationaal privaatrecht met zulk een verschrikkelijke zin begint?’ (20)
‘Astronomen spreken gewoon over zon en maan. wiskundigen over lijnen, hoeken en cirkels, natuurkundigen over warmte, electriciteit. snel-