proviserende musici. Een kameraad collega, die zeer boos was over Mattheus Passie en mij al eerder van mimicry had beschuldigd, riep uit: ‘Wanneer laat je nu eens je eigen gezicht zien!’ Ik doe niet anders, maar ik ben maar betrekkelijk geïnteresseerd in wie ik zelf ben (ga in dat geval maar naar de psychotherapeut), ik ben uitsluitend geïnteresseerd in hoe ik mijn techniek kan gebruiken om muziek te bedenken, niet die iets over mijzelf zegt, maar die iets algemeens zegt, iets over muziek namelijk, iets onpersoonlijks, muziek als een volkomen natuurlijk verschijnsel, waarbij het lijkt of er geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen, maar wel zeer spannend, spannend als een onweer, of als een verborgen zonsondergang. Trouwens, achteraf gezien: wie op de hele wereld zou deze partituur zo geschreven kunnen hebben?
De muziek van Mattheus Passie lijkt wel op die van Bach, maar er is geen maat die door Bach geschreven zou kunnen zijn. Datzelfde geldt voor Strawinsky, Kurt Weill, Diepenbrock en alle andere talloze verwijzingen die in de partituur voorkomen: Penderecki, Bartok, minimal art zelfs. Het zijn critieken, commentaren, foto's van de geciteerde stijlen.
Bewust citeren heeft een aspect van ‘decadentie’ in zich, dat is waar. Het kan zich autenticiseren, zoals het rechts worden van Van het Reve. Bij de Mattheus ligt dat anders: de stijlverwijzingen zijn uiterst bewust toegepast als techniek om de voosheid van het onderwerp aan te pakken: Mattheus Passie gaat over de decadentie. Als het decadent is zich van die techniek te bedienen, van ‘voorgevormd materiaal’, dan is alle kunst, in ieder geval sinds de renaissance, decadent.
Er is nog een ander probleem: de meeste componisten van serieuze muziek schrijven vandaag de dag om onsterfelijk te worden. De partituren zijn zodanig genoteerd dat ze zelf niet meer aanwezig hoeven te zijn bij een uitvoering, alles is voorgekauwd, ze kunnen als het ware doodgaan. Ze gedragen zich ook alsof ze al dood zijn, en ignoreren volkomen het feit dat je invloed kan hebben op de productie van je muziek, en het gebruik ervan. En in de eerste plaats, dat muziek gemaakt wordt door de muzikanten, dat de klank van het stuk gemaakt, en zelfs veranderd kan worden door musici. Ze vergeten dat de ontwikkeling van het instrumentale denken voor een belangrijk